Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Objavljen spisak korisnika projekta obnove kuća povratnika

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice ZDK objavilo je spisak korisnika koji će biti uključeni u projekat obnove stambenih objekata s ciljem stvaranja uslova za povratak na područje i sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Na spisku, koji je objavljen u štampi i oglasnim pločama opštinskih uprava, nalaze se imena pedeset građana – povratnika u opštine ZDK, Jajce, te opštine Republike Srpske – Srebrenica, Bratunac, Sokolac, Rogatica i Odžak. Nakon završetka žalbenog postupka resorno kantonalno ministarstvo će potpisati tripartitne ugovore sa korisnicima i opštinama povratka.

Projekat obnove domova povratnika vrijedan je oko 1,5 miliona maraka, a finansiraće se iz budžeta ZDK, odakle će biti izdvojeno milion maraka, i proračuna Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, koje je osiguralo preostalih pola miliona maraka.

Da je obnova kuća i dalje jedna od najvećih prepreka na putu povratka, govori i podatak da se na javni poziv resornog ministarstva ZDK prijavilo preko 300 povratničkih porodica. (Zeda)

Proudly powered by WordPress