Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Promocije u Tuzli, Doboju i Dubrovniku

Osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić u kontinuitetu promoviše projekt istraživanja Bosanske doline piramida i predstavlja ga na svim svjetskim meridijanima. Osmanagić je protekle sedmice gostovao u Tuzli, Doboju i Dubrovniku.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Tuzle organizovalo je Okrugli sto “Rezultati dosadašnjih istraživanja bosanskih piramida i opstrukcija u pojedinim institucijama Federacije BiH”. Zaključak Vijeća je da se daje puna podrška istraživanjima koje provodi Fondacija te da se od Vlade FBiH zatraži da izda odgovarajuće dozvole za rad na Bosanskoj piramidi Sunca i osigura finansiranje ovog vitalno važnog projekta za nauku i ekonomski razvoj BiH.

U Doboju je održan Drugi međunarodni festival turizma “Fest Tour 2008”. U okviru programa Festivala Osmanagić je održao prezentaciju projekta bosanskih piramida. Govoreći za medije RS-a (OSM, Kanal 3, TV Džungla) Osmanagić je najavio održavanje Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida i govorio o njenom značaju u globalnim razmjerama. Posjetio je i Press-centar Festivala i Američki kulturni centar u Doboju.

U Velikoj konferencijskoj dvorani renoviranog hotela “Rixos Libertas” u Dubrovniku Osmanagić je po prvi put govorio i pred Dubrovčanima. U uvodnoj riječi je istakao položaj Dubrovnika kao bisera Mediterana i piramida u Visokom kao svjetskog arheološkog dragulja. Dubrovčani su nakon prezentacije najavili dolazak u Visoko te su, kao ljudi koji cijene značaj turizma za ekonomiju zemlje, bili nemalo iznenađeni kad su saznali za prepreke koje Fondacija ima u BiH na promociji ovog projekta.

Lokalni mediji (Radio Dubrovnik, Dubrovački vjesnik, RTV Dubrovnik) i dopisnici hrvatskih glasila iz Dubrovnika (24-sata, Slobodna Dalmacija) pratili su prezentaciju Projekta i posjetu predstavnika Turističke zajednice ZDK-a te nekoliko privrednih subjekata iz ovog kantona, saopšteno je danas iz Press-službe Fondacije.

(Fena)

Proudly powered by WordPress