Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Direktor Kurgaš zgranut iznesenim lažima

Direktor “Brovisa” Refik Kurgaš zgranut je, kako kaže, neistinama i lažima na njegov račun.

Sve optužbe o tome da je prijetio oružjem i seksualno napastvovao neke radnice odbacuje i tvrdi da se radi o zlim jezicima. Gospodin Kurgaš je rekao da su možda radnici iz smjene koji su pokrenuli štrajk, u periodu u kojem se širi tržište, htjeli iskoristiti momenat i na taj način tražiti povećanje plata ucjenjujući ga imperativom isporuke proizvoda na novo tržište. Troje od otpuštenih 35 radika vraćeno je na posao jer su se izvinili firmi. Ostali radnici prema njegovim riječima neće biti vraćeni na posao. Priznaje da se od 22. juna radilo “pojačano”, do 12 sati dnevno ali da je namjeravao vrlo brzo uvesti treću smjenu.

Konkretno, na optužbe o prijetnji vatrenim oružjem i seksualnom napastvovanju svojih radica direktor Kurgaš kaže:

“…ja pištolj ne nosim od rata, pušku ponesem u lov…” “…ako staneš sa radnicom da je pitaš može li savladati proizvodnju, eno viče spava sa njom. Ako stanem sa muškarcem, eno ga kaže šmeka…radnicima odgovara da je tako…” 

Postupke bivših uposlenika i razne priče koje kruže o njemu, gosp. Kurgaš komentira na sljedeći način:

“…ja vam sad mogu pričati kako ja mogu izmišljati na vas šta hoću…ja sam prvi čovjek ovdje, ja sam čovjek koji rekao: ne, neću izaći na ulicu da se s njima raspravljam…kako vi komentarišete da ja ni do dan danas nemam zahtjev tih radnika?!…”

Neki radnici koji su učestvovali u štrajku rekli su da su pakovali meso iz Federalnih robnih rezervi kojem je istekao rok valjanosti. Gosp. Kurgaš na to kaže:

“…zar poslije toliko inspektorskih kontrola, zar ja mogu nabaviti smrdljivo meso a svaki dan je ovdje svježe klanje…”

 

Proudly powered by WordPress