Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“…kao što naš narod kaže: ,,dok je kurbana bit će i Bajrama” i …”

Kao sapunica, nastavlja se priča o “Brovisu”. U našu redakciju sada je stigao e-mail anonimne čitateljke koja iznosi svoju stranu priče.

 

 

Poštovani,

 

Javljam vam se kao bivša radnica firme ,,Brovis”, a izrevoltirana nakon što sam pročitala izjavu gosp. Smailbegović Safije. Iz njenog pisma osobe koje nisu nikada bile u kontaktu sa dotičnim ,,gospodinom” Refikom Kurgašom bi mogle zaključiti da se radi o nekom humanisti i dušebrizniku koji se ,,slomi” od brige za svojim radnicima.

 

Istina je sasvim drugačija.

 

Priče o uvođenju treće smjene i skračivanju radnog vremena su mi poznate još od vremena kada sam ja radila u tom pogonu i napustila ga dobrovoljno, a tada ta potpisana radnica tamo još nije ni radila, jer je ja ne poznajem.

Nažalost, većina radnika koji su zaposleni u pogonima firme Brovis spadaju u materijalno najugroženije slojeve naseg stanovništva, Refik Kurgaš to vrlo dobro zna i to sve ovo vrijeme jako dobro koristi.

 

Istina je da u onakvim uslovima rada, gdje su radnici ,,presretni” kad im smjena traje samo 12 sati, rijetko ko fizički a i psihički može izdržati duže od dvije godine, to Refik Kurgaš također vrlo dobro zna, ali kao što naš narod kaže: ,,dok je kurbana bit će i Bajrama” i zbog toga je suludo čekati da se bilo šta poboljša u toj firmi, ako se konačno ne uključi ova naša jadna vlast i neko se ne pobrine za te radnike koji bi davno negdje drugo prešli da rade, ali nemaju gdje! Ta činjenica opet nikome ne daje za pravo da se prema njima ponaša kao prema bijelom roblju i da se bukvalno bogati na njihovoj muci.

Možda je od ponašanja Refika Kurgasa prema svojim radnicima samo još skandaloznije i bezobraznije njegovo ponašanje prema većini žena koje su dole zaposlene. Javna je tajna da Refik Kurgaš bira one koje po njegovom mišljenju ,,nemaju gdje” iz Brovisa i sexualno ih napastvuje, nudeći im razne beneficije i premještanje na bolja radna mjesta u firmi, ili čak otvoreno novac u zamjenu za sexualne usluge. Pri tome ne bira da li se radi o mladim djevojkama koje su tek postale punoljetne kojima on i otac može biti ili se radi o udanim ženama, ženama RVI itd.

 

Sve su to stvari koje se dešavaju u pogonima firme u kojoj ce izgleda par onih najhrabrijih koji su se ustručili da progovore o tiraniji jednog čovjeka ispasti ,,budale”, huškači i buntovnici koji su tobože poduzeli ove mjere na nagovore nekog trećeg, a niko sem njihove muke ih nije na ovo natjerao!

 

P.S. ja se na kraju pisma ne bih potpisala, jer otvoreno kažem da je i mene strah tog napasnika i siledžije, mene od njega nema ko zaštititi, a i sami znate da smo mi daleko od pravne države da bih se mogla nadati nekoj pomoći od nje!

 

Proudly powered by WordPress