Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Položen kamen temeljac za izgradnju Spomen česme u Naselju Luke

Kamen temeljac za izgradnju spomen česme šehidima i civilnim žrtvama rata postavljen  je danas na prostoru zelene površine u Naselju Luke u Visokom.

Radi se o idejnom projektu  koji će sadržavati fontanu sa spomen pločom, česmom i klupama, koje će biti natkrivene lukovima koji simboliziraju dvije rijeke, Bosnu I Fojnicu. Poleđina fontane je silueta brda iznad Visokog. Kompleks je površine 5,80 X 5,15 metara i  bit će osvjetljen sa specijalnim efektima  i imat će prilazne trake i okolno zelenilo.

Kako je na današnjem polaganju kamena temeljca istakao Nijaz Pinjić predsjednik JOB “Unija veterana” Visoko, prvobitna ideja je bila izgradnja mjesta sjećanja na poginulu djecu iz ovog naselja, pa je uz sugestije iz Mjesne zajednice odlučeno da ovo spomen obilježje bude podsjećanje na sve poginule tom rata u BiH  iz ovog visočkog naselja.

Vrijednost projekta je nešto više od  50 000 KM u kojem veći dio, 35 000 KM, finansira Turski bataljon u BiH. 

Izvođač radova  je Građevinsko preduzeće Zvijezda Visoko koje će početkom sljedećeg mjeseca početi s radovima. Idejni projekat je radilo preduzeće Projektovanje – inžinjering – konsalting “Sinteza” d.o.o Visoko.  Rok za završetak radova na kompleksu spomen česme u Naselju Luke je 60 dana.

 

Proudly powered by WordPress