Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Specijalna zahvalnica USAID-a Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK

 

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona Stiven Farkas, (Stephen  Farkas) direktor USAID-ovog projekta SPIRA- „Pojednostavljivanje aktivnosti izdavanja dozvola i režima inspekcija“ dodijelio specijalnu zahvalnicu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove zbog odličnih rezultata postignutih na implementaciji pomenutog projekta. Naime, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona uspjela je da za osam i po mjeseci završi izradu inspekcijskih lista provjera, koje predstavljaju osnov za uvođenje novog softvera putem koga će se vršiti inspekcijski nadzor u svim vrstama inspekcija. Poređenja radi, istakao je gospodin Farkaš, inspekcijske liste provjera u Republici Srpskoj sačinjavane su dvije godine i zato se uprava inspekcija iz Zeničko-dobojskog kantona smatra najuspješnijom, uz podatak da je ovo prva Uprava u Federaciji BiH koja je sačinila ove tzv. ček liste.  

 

Premijer Miralem Galijašević istakao je da je Vlada Ze –do kantona ponosna na ono što je Kantonalna uprava za inspekcijske polosve postigla u posljednje vrijeme ne samo na realizaciji pomenutog projekta već i u implementaciji prekršajne reforme jer je prva uprava u Bosni i Hercegovini koja je pristupila registru novčanih kazni i time napravila veliki iskorak u ovoj oblasti. Pored toga, zadovoljni smo radom cjelokupne uprave i postignutim rezultatim i stoga, spremni učiniti sve da nastavimo sa unapređenjem inspekcijskih kontrola, kao i sa većom efikasnošću i skraćenjem procedura za registraciju i razvoj malih i srednjih preduzeća. Želimo i dalje stvarati ambijent za privlačenje novih investicija na naše područje, rekao je premijer Galijašević i dodao:

 

  Shvatajući značaj rada inspekcija, u proteklom periodu Vlada Ze-do kantona učinila je sve da popuni upražnjena mjesta inspektora, nabavi opremu i vozila. S druge strane, moramo biti zahvalni i USAID-u za uloženo vrijeme i trud na obuci i asistenciji našim inspektorima tokom primjene pomenutog projekta.

  

Na sastanku u sjedištu Kantona, rukovodstvo Kantonalne uprave inspekcijskih poslova zatražilo je dodatnu pomoć od USAID-a koja se sastoji u nabavci laptopa i pokretnih štampača za sve inspektore kako bi oni mogli do kraja realizovati USAID-ov projekt SPIRA na području našeg Kantona. Direktor projekta SPIRA, Farkaš istakao je da postoji mogućnost da se ova donacija realizuje, početkom naredne godine.   

 

Press služba ZDK

 

Proudly powered by WordPress