Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pronađena kamena kugla u blizini Kaknja

 

U srednjoj Bosni, 18 km daleko od centra opštine Kakanj, u mjestu Brnjic, pronađena je još jedna kamena kugla. Prečnik joj je veći od jednog metra i pravilnog je sferičnog oblika. Građena je od pješčara i homogene je i čvrste strukture. Na teritoriji Bosne i Hercegovine Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” je dosad registrovala preko dvadeset lokacija s misterioznim praistorijskim fenomenom kamenih kugli.

Kamene kugle su građene od tri vrste materijala: od pješčara, granita i vulkanskog kamena. Najveća je težine blizu 15 tona u selu Slatina kod Banja Luke. Osam granitnih kugli je locirano u Teočaku kod Tuzle, a pojedinačne kugle se nalaze kod Vareša, Kaknja, Žepča, Srebrenika, Konjica, Trna, Mostara, Sanskog Mosta… Najveće nalazište je u Dubokom potoku kod Zavidovića s preko 40 pravilnih kamenih kugli. Fondacija je na toj lokaciji 2006. otvorila „Arheološki park: Bosanske kamene kugle” koji je postao turistička atrakcija.

Pored BiH, kamene kugle su pronađene i u južnoj Kostariki (od granodiorita i kokine, vrste pješčara), zapadnom Meksiku (vulkanskog porijekla), Uskršnjim otocima (vulkanske kugle), središnjoj Srbiji i nekoliko drugih lokacija.

Najnovije bosansko nalazište je udaljeno 1 km od sela Brnjic, a otkrila su ga djeca. Na površini je virio vrh kamene kugle koji je otkopan i ukazala se pravilna kamena sfera. Djeca su, preko predsjednika Mjesne zajednice Adema Gačića i dipl.ing.maš. Delić Huse pozvala predstavnike Fondacije u posjetu lokaciji.

Tim Fondacije u sastavu Ahmed Bosnić (predsjednik Upravnog odbora), Semir Osmanagić (osnivač), Zajim Ahmetspahić (izvršni direktor), Amila Omersoftić (član UO), Muhamed Pašić (šef istraživačkog tima) i drugi obišli su lokalitet u društvu preko stotinu mještana. Na užoj lokaciji postoji starije tursko groblje, nekoliko stećaka i crkva građena prije dolaska Otomanske imperije što govori o kontinuiranoj naseljenosti ovog dijela BiH.
Profesor Pašić je uzeo nekoliko uzoraka kamene kugle te okolnog stjenskog materijala za analizu na Institutu „Kemal Kapetanović” Univerziteta u Zenici.
Ovo je još jedna potvrda da je srednji dio BiH arheološka senzacija u svjetskim razmjerama i zaslužuje daljnje istraživanje.

Proudly powered by WordPress