Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Posjete: Delegacija ZDK-a u Tuzlanskom kantonu

U posjeti Tuzlanskom kantonu (TK) danas je boravila delegacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Teme razgovora bile su razmjena iskustava s aspekta postignutih rezultata u 2008. godini, posebno kada je u pitanju finansijska stabilnost kantona i doneseni zakonski propisi u različitim oblastima života, te planiranje budžeta za 2009. godinu i mjere koje se poduzimaju u cilju ublažavanja efekata globalne ekonomske krize i optimalnog funkcionisanja svih oblasti koje su u kantonalnoj nadležnosti.

– Ono što je danas izazvalo posebno interesovanje jesu elementi i struktura izrade budžeta u 2009. godini. Mislim da će nam informacije koje smo danas razmijenili koristiti prilikom izrade budžeta za 2009. godinu. Pored toga također danas smo razmijenili i određena iskustva iz oblasti pravosuđa i uprave i određenim problemima koje, koliko vidim, rješavamo na isti ili sličan način i smatram da ovakva koordinacija između kantona treba da bude redovna, istakao je u svom obraćanju novinarima Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

– Pored već pomenutih tema danas je bilo govora i o privrednim temama kao što su razvoj drvne industrije i poljpoprivrede. S obzirom na rudarski karakter i potencijal oba kantona razgovarali smo i o aktivnostima koje nam predstoje na planu konsolidacije rudnika. Imajući u vidu zajendičke osobine i srodnost ovih regija smatram da su ovi sastanci izuzetno korisni za planiranje i razvoj cijelog područja sjeveroistočne i srednje Bosne“, osvrnuo se premijer TK-a Enes Mujić.

(Fena) j

 

Proudly powered by WordPress