Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ekapija.com: KTK odlučio spustiti cijenu

Direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganiæ potvrdio je za “Dnevni avaz” da æe danas u Agenciji biti održan novi sastanak u vezi sa prodajom u maloj privatizaciji dva pogona Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) Visoko, i to Fabrike krupne kože u Topuzovom polju i Proizvodnje obuæe u Goruši.

“Još krajem prošle godine odustalo se od prodaje “veæinskog paketa”. Ova dva pogona biæe prodana `sa radnicima`, dakle u ukupnom broju”, kazao je Ganiæ.

KTK, prema službenoj internet stranici, u svom sastavu ima fabrike sitne i krupne kože, krzna, obuæe (u Visokom i Goruši), te fabrike konfekcije i galanterije, a upošljava oko 1.300 radnika. U Agenciji smatraju da æe prodajom fabrike osigurati veæi dio novca za uvezivanje staža i izmirenje drugih obaveza prema radnicima. Prvobitna početna cijena za ta dva pogona iznosila je 12.440.000 maraka.

“Nakon neuspjelih tendera na koje se niko nije javljao, okrenuli smo se direktnoj prodaji. Na javni poziv odazvao se samo Prevent Cutting iz Visokog, prihvatajuæi dva uslova Nadzornog odbora. Pristali su da prime svih 456 radnika i investiraju 5 miliona maraka, ali nisu prihvatili ponuđenu cijenu, nego su je oborili za 3,8 miliona maraka”, kaže Fikret Taliæ, pomoænik direktora Agencije, zadužen za malu privatizaciju.

Upravo prvobitna cifra bila bi dovoljna da se izmire sve radničke obaveze prema Fondu PIO, a KTK da `prodiše`.

U međuvremenu je, nakon nekoliko neuspjelih sastanaka, Nadzorni odbor KTK Visoko odlučio spustiti cijenu na 8,6 miliona KM, pa æe na sastanku u Agenciji na stolu biti novi, revidirani prijedlog.

Kako je otklonjen ključni problem zbog kojeg nije došlo do dogovora, očekuje se da Prevent Cutting prihvati novu cijenu i da æe kupoprodajni ugovor biti potpisan.

Ipak, u Agenciji nisu željeli špekulirati o ponuđenim cijenama, a Taliæ je kazao “da bi poslije sastanka mnogo više stvari trebalo biti poznato”.

Proudly powered by WordPress