Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Brankoviæ podnio neopozivu ostavku na mjesto Premijera FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Brankoviæ uputio je danas u ured predsjednice FBiH Borjane Krišto i dvoje potpredsjednika Mirsada Kebe i Spomenke Miæiæ neopozivu ostavku na tu dužnost.

Ostavka je upuæena s molbom da se pod hitno obavi procedura njegovog razrješenja i imenovanja novog premijera.

O tome je Brankoviæ obavijestio i predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihiæa u pismu koje je prenio Vladin Ured za odnose s javnošæu.

Poštovani, gospodine predsjedniče, čestitam Vam izbornu pobjedu na Petom kongresu SDA za predsjednika stranke i želim puno uspjeha u novom mandatu Vama i Vašim najbližim saradnicima.

S obzirom na to da izraženu volju veæine na Kongresu SDA doživljavam i kao podršku Vašem zahtjevu za mojom ostavkom koju ste zatražili prije Kongresa, želim da Vas informiram da to prihvatam kao stav stranke koja me je i predložila na ovu funkciju, i to u ovom trenutku želim da ispoštujem i provedem”, navodi u pismu Tihiæu Brankoviæ.

On još navodi da æe od danas pa do realizacije zahtjeva koristiti godišnji odmor, a u skladu s Ustavom Federacije BiH i Zakonom o Vladi Federacije BiH, ovlašæenja æe prenijeti na svoje zamjenike “na način kako to odluče šefovi izvršne vlasti radi neometanog funkcioniranja Vlade Federacije BiH”.

“Na kraju, još jednom želim iskazati trajno opredjeljenje da je od svega najvažnija SDA i da ne želim niti jednim svojim potezom bilo šta učiniti što bi narušilo stabilnost i ugled stranke.

Novoimenovanom premijeru Federacije BiH æu biti potpuno na raspolaganju radi detaljnog upoznavanja s poslovima i preuzimanjem dužnosti“, navodi u pismu Nedžad Brankoviæ upuæenom Sulejmanu Tihiæu.

 

Proudly powered by WordPress