Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U ZDK registrirano0 438 ovisnika

Direktor Javne ustanove Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona Ahmed Æerim najavio je danas da će taj zavod povodom 26. juna – Svjetskog dana borbe protiv droge, provesti kampanju pod nazivom “Spasimo djecu od droge i ti možeš puno učiniti”.

Osim uposlenih u Zavodu, u kampanju su uključeni predstavnici obrazovnih institucija i vjerskih zajednica.

“U Zavodu je registrirano 485 ovisnika, od kojih je 438 muškaraca i 47 žena. Najveći broj je s područja Zenice – 350, zatim iz Tešnja i Visokog, Breze, Maglaja i Kaknja. Ipak, stvarni broj je pet do sedam puta veći od ove cifre. Na tretmanu u našoj ustanovi svakodnevno se nalazi oko 200 ovisnika, velika većina je na supstitucionoj terapiji i procenti po općinama su približni registriranim”, kaže dr. Æerim.

Podaci o korisnicima ugluga Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti ZDK govore da je najveći broj, njih 85 posto, starosne dobi između 20 i 40 godina života, 77,47 posto su stanovnici grada, dok njih 22,53 posto živi na selu. Najveći broj ovisnika, 50,54 posto, ima završenu srednju školu, od ukupnog broja nezaposleno je 59,34 posto, zaposleno 10,43 posto, dok povremene poslove ima 19,23 posto ovisnika. Najstariji registrirani ovisnik ima 51 godinu, a najmalađi 20 godina.

Tokom kampanje “Spasimo djecu od droge – I ti možeš puno učiniti”, edukaciju iz oblasti borbe protiv bolesti ovisnosti prošlo je 475 nastavnika i blizu 200 vjerskih službenika, od kojih se očekuje da stečeno znanje prenesu na najmlađe uzraste.

(Fena)

 

Proudly powered by WordPress