Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Više od 13.000 budžetskih korisnika održalo dvosatni štrajk upozorenja

Više od 13.000 budžetskih korisnika u Zeničko-dobojskom kantonu danas je u periodu od 10 do 12 sati učestvovalo u generalnom štrajku upozorenja protiv donošenja tzv. interventnog zakona na području Federacije BiH.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Mirnes Isaković izjavio je kako će dvosatni štrajkovi trajati do 10. jula i skidanja iz procedure “interventog zakona”. Prvo treba donijeti jedinstveni koncept plaća svih policajaca, nastavnika i drugih korisnika budžeta na području FBiH, pa tek onda donositi ovakav zakon. Policajci u ZDK sada imaju četiri puta manju plaću od kolega u federalnom MUP-u i zato je neprihvatljivo da se nama plaće dodatno smanjuju“, izjavio je Elvedin Mioč, predsjednik Sidnikata policije ZDK.

U štrajk upozorenja u ZDK-u stupili su uposleni u 63 osnovne i 30 srednjih škola, kao i 3.500 zdravstvenih radnika, te uposleni u organima uprave i pravosuđa.

Članovi Koordinacije sindikata budžetskih korisnika objavili su danas da su od predsjedavajućeg Skupštine ZDK Sejada Zaimovića dobili pismene garancije da će se osobno založiti da policajcima, kao i zaposlenim u zdravstvu, obrazovanju i organima uprave ne budu umanjene plaće, jer su, kako se kaže u Zaimovićevom pismu, plaće i sada najniže u FBiH“.

(Fena)

 

Proudly powered by WordPress