Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Opstrukcija ili nedoradjeni kriteriji?: Predloženi kandidati “ne vrijede” dovoljno za nosioce javnih priznanja općine Visoko za 2009.g.

Na Dan općine Visoko, ove godine neće biti dodjeljena javna priznanja pojedincima niti kolektivima, jer vijećnici Općinskog vijeća na desetoj sjednici nisu prihvatili ovogodisnje prijedloge.

Tokom duge i burne rasprave o Prijedlogu Odluke o dodjeli javnih priznanja općine Visoko, vijećnici su postavljali različita pitanja vezana za kandidature, rad komisije za odlikovanja, javna priznanja i obilježavanje historijskih dogadjaja i ličnosti, kao i pitanja o pojedincima koji su “zaslužili ovo priznanje”, a nisu kandidovani za ove povelje.

Predsjednik nadležne komisije Senad Karavdić vijećnicima je pojasnio da je sedmočlana komisija razmatrala i ocijenila pristigle prijedloge kandidata rukovodeći se kriterijima utvrdjenim u Odluci te na osnovu prijedloga 19 dostavljenih predlagača. Kako su pojedini vijećnici postavljali pitanja nekolicine “zaslužnih” gradjana općine, a koji se nisu nasli u kandidaturama, Karavdić je pojasnio da to nije zavisilo od rada nadležne komisije te da su svi, uključujući i vijećnike, imali priliku u vrijeme trajanja javnog konkursa, predložiti kandidate i dati detaljnije podatke o razlozima predlaganja pojedinaca i kolektiva za nosioce povelje općine Visoko 2009.g.

Karavdić je takodjer istakao, da se na sjednici, bespotrebno spominju imena predloženih kandidata i dovodi u pitanje njihova kandidatura kad većina predloženih zaista zaslužuju nositi jednu od tri povelje koje dodjeljuje općina Visoko.

Klub vijećnika S za BIH tražio je od vijećnika da glasaju protivno danasnjem prijedlogu Odluke, te sugerisao da se ona povuče do uskladjivanja kriterija, te da se sredstva namjenjena za novčane nagrade daju u humanitarne svrhe. Nakon dosta vijećanja i sat vremena rada kolegija općinskog vijeća pristupilo se glasanju o prijedlogu Odluke, pa je za nju bilo deset vijećnika (7 SDA, 2 SDP i 1 NSRza boljitak), protivno je bilo 8 (5 SBIH i 3 BPS-a) vijećnika, dok su preostala 3(SDA )vijećnika bila uzdržana. Odluka nije prosla pa tako ove godine na dan općine 29.augusta neće biti dodjeljena javna priznanja općine Visoko.

Vijećnici su usvojili prijedlog da se pristupi izmjeni Odluke o javnim priznanjima općine Visoko i to doradom kriterija za izbor, kako bi naredne godine bio olaksan i jasniji kriterij izbora.

Takodjer, zaključak je i da se ubuduće o prijedlozima ove Odluke izjasnjava na kolegiju općinskog vijeća, prije vijećničkog razmatranja prijedloga Odluke o predloženim kandidatima.

 

Proudly powered by WordPress