Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Priliv prihoda u Budžet kantona smanjen za devet posto

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike ZDK-a u 2010. godini koje su obuhvatile makroekonomske pretpostavke, projekcije prihoda po vrstama prihoda i okvirne rashode.

Dokument je rađen na bazi finalnih projekcija usaglašenih sa Federalnim ministarstvom finansija, te ostvarenja budžeta u 2008. i u prvih šest mjeseci 2009. godine.

„Neophodno je nastaviti mjere štednje. Trenutni odnos troškova i prihoda koji podrazumijeva deficit i otežanu likvidnost, nalaže potrebu da se ukupan trošak što efikasnije kontrolira i po mogućnosti smanjuje“, navodi se u informaciji ZDK-a.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenju budžeta ZDK za period januar – juni 2009. godine u kojem se navodi da su u ovom periodu ostvareni prihodi od 106.754.682 KM, koji su za devet posto manji u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu ukupni rashodi zabiljžili su rast od dva posto.

S obzirom na dinamiku prihoda i rashoda kao i procenat njihovog ostvarenja u odnosu na usvojeni budžet, kao i težinu ekonomske siruacije Vlada je ranije usvojila Program mjera štednje.

Mjere se ogledaju u restriktivnoj politici javne potrošnje sa čvrstim budžetskim ograničenjima, u pojačanoj kontroli upotrebe budžetskih sredstava jačanjem internih kontrola i drugim mjerama.

Na snazi je i naredba svim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave da finansijske obaveze i zaključivanje ugovora za realizaciju pojedinačnih projekata iz programa utroška sredstava usklađuju isključivo sa prilivom sredstava u budžet, saopćeno je iz Vlade ZDK-a.

Proudly powered by WordPress