Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Općinskom budžetu prijete novi neplanirani izdaci: Još jednan propali tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za održavanje lokalnih puteva

 

Prošlogodišnji scenario oko zimskog održavanja lokalnih cesta se nastavlja. Među četiri ponuđača, kao najpovoljniji je odabran jedan, preduzeće Mušinbegović. Na odluku komisije zajavne nabavke žalio se drugorangirani ponuđač, “Atlas D” te žalbu uputio Uredu za razmatranje žalbi.

 

Ovaj je Ured  usvojio žalbu ponuđača „Atlas – D” Visoko i poništio akta ugovornog organa općine Visoko te predmet vraća ugovornom organu na ponovni postupak. U obrazloženju se, između ostalog ističe, da  predstavniku firme žaljitelja niej dozvoljen uvid u dostavljenu dokumentaciju ostalih ponuđača niti je omogućeno bilo kakvo pitanje u vezi dostavljene dokumentacije, a  od strane Predsjednika Komisije za javne nabavke. Prema obrazloženju iz Ureda za razmatranje žalbi propisano je da stranke imaju pravo da razgledaju spise predmeta, pa je naloženo ugovornom organu (Općini Visoko) da utvrdi profesionalnu sposobnost  izabranog ponuđača i omogući mu  uvid u predmetni spis.

Sva ova procedura i ove je godine  usporila izbor za najpovoljnijeg ponuđača koji bi trebao održavati lokalne puteve i ceste na području općine Visoko u ovoj zimskoj sezoni.

To je za Radio Q potvrdio i Suad Efendira iz Odsjeka za stambeno – komunalne poslove.

 

„Trenutno je sve u postupku. Poništena je odluka komisije koja treba potvrditi svoje mišljenje. Mi smo upravo ovih dana završili proceduru koju su nam naložili iz Ureda, a komisija bi već danas trebala dati svoju potvrdu Odluke. Odgovor će biti upućen Uredu, a  ostalim ponuđačima ostaje mogućnost tužbe“ – izjavio je za Radio Q Suad Efendira.

Podsjećam, ovo je ponovljena situacije iz predhodnih godina sa istim akterima koji su se prijavili na tender. Preduzeće Atlas-D” je zbog poništenih tendera naplatio i nekoliko stotina hiljada KM budžetskih sredstava od Općine Visoko. Iako je Komisija za predstavke i pritužbe Općinskog vijeća Visoko na zadnjem tenderu sugerisala Općinskoj službi za prostorno uređenje, imovinsko – pravne, geodetske, stambeno – komunalne poslove i zaštitu okoline, da “ubuduće strogo povede računa da se ne ponove propusti koji bi imali negativan odraz na budžet Općine”.

 

Dok se prepiska između institucija završi, ostaje nada da neće biti većih zimskih padavina koje bi uzrokovale kolaps grada i općine, s obzirom da bi JKP „Visočica“ Visoko, ako i predhodnih godina, trebalo preuzeti i održavanje lokalnih puteva u ukupnoj dužini od 90,3 km.

 

Proudly powered by WordPress