Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Press služba ZDK: Održana 164 sjednica vlade

Jučer je Vlada Zeničko-dobojskog kantona održala 164. sjednicu na kojoj je razmatrano više tačaka iz oblasti zdravstva,  poljoprivrede, obrazovanja, rada i socijalne politike. Donesena je odluka da se izdvoji 540.000 KM za primjenu Programa sufinansiranja poticaja za zapošljavanje VSS pripravnika u 2009/2010. godini. Data je i saglasnost na Plan upisa studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici u tekućoj akademskoj godini te donesena Odluka o načinu finansiranja tog ciklusa. Prema ovom Planu, odobren je upis ukupno 600 redovnih i vanrednih studenata. Finansiranje će se vršiti u skladu sa pomenutim planom upisa, a od 600 studenata – 230 je redovnih koje finansira Vlada ZDK, 225 studenata je samofinansirajućih – redovnih i 145 studenata će vanredno pohađati studij. Vlada je danas dala saglasnost i na konačno imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Univerziteta u Zenici. 

Iz oblasti poljoprivrede, 57. 503 KM bit će isplaćeno za 161 proizvođača strnih žitarica, a 36.000 KM bit će dodijeljeno za 85 farmera za uzgojenu steonu junicu. Uz to, odobreno je i 8.635 KM za nadoknadu štete za ubijene ovce i krave pozitivne na brucelozu kao i za uništena pčelinja društva od američke kuge pčela. Za izvršena ispitivanja životinja na bjesnilo i brucelozu Veterinarskoj stanici Zenica odobreno je 614 KM, a Veterinarskoj stanici „Zevet“, također iz Zenice, odobreno je 1.110 KM. Na prijedlog Ministarstva zdravstva, Vlada Ze-do kantona danas je donijela odluku o izdvajanju 150.000 KM na ime nabavke opreme za Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj.

U sklopu odobravanja subvencija za administrativne troškove prilikom izgradnje slobodnih poslovnih zona, na prijedlog Ministarstva privrede, Općini Usora dodijeljeno je 29.126 KM. 

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice predložilo je, a Vlada ZDK usvojila zaključak kojim se za 13 lica u stanju socijalne potrebe odobrava ukupno 4.350 KM. Po 2.000 KM odobreno je  Udruženju za pomoć osobama sa poteškoćama u razvoju „Svjetlost“ Zenica i Udruženju invalida rada Ze-do kantona za provođenje programskih aktivnosti, dok je  Udruženju oboljelih od multiple skleroze dodijeljeno 600 KM.

 

 

Proudly powered by WordPress