Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Podignuta optužnica protiv Srpka Pustivuka rođenog u Visokom

altTužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Srpka Pustivuka, koji se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva, saopćeno je danas iz tog tužilaštva. Optuženi Srpko Pustivuk Srle rođen je 19. marta 1963. godine u Visokom, državljanin je BiH. Pustivuka su 13. jula policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili slobode u Bijeljini i on se nalazi u pritvoru od 14. jula.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između vojske ‘srpske republike BiH’ i Armije BiH, na širem području Sarajeva, u toku maja i juna  1992. godine u svojstvu pripadnika milicije, milicionera-specijaliste u Stanici javne bezbjednosti Ilijaš, zajedno s drugim pripadnicima milicije i pripadnicima vojske ‘srpske republike BiH’, u selu Gornja Bioča u općini Ilijaš učestvovao u napadu na civile koji je imao za posljedice smrt i teške tjelesne povrede civila, među kojima je bilo i djece.

Optuženi se također tereti za protivpravno lišavanje slobode i zarobljavanje civila Bošnjaka, koji su nakon toga odvođeni u druge logore i objekte za zatočenje.

Optuženi se tereti da je postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija od 12. augusta 1949. godine o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba i optužen je za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Fena)

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress