Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Romska udruženja: Prepoznati probleme Roma i raditi na njihovom rješavanju

altOkrugli sto  o provođenju Akcionih planova za rješavanje problema Romske populacije, održan je u Visokom, u sali motela Piramida Sunca. Sa predstavnicima nevladinih romskih udruženja, predstavnicima mjesnih zajednica i političkih partija, te službenicima PS Visoko, razgovaralo se o načinima implementacije  akcionih planova, te kako se mogu institucije vlasti uključiti u rješavanje problema Roma – izjavio je Mujo Fafulić voditelj Centra za podršku, informisanje i zajedničko djelovanje romskih udruženja na području četiri kantona; Sarajevskog, Hercegovačko – neretvanskog, Srednje – bosanskog i Zeničko – dobojskog kantona.

Projekat finansira Soroš fondacija, a partner projekta je Udruženje Roma Visoko i Udruženje Roma „Neretva“ iz Mostara, a vodeća organizacija na kojoj se implementira projekat je Romalen Kakanj.

“Romi kao narod imaju jako puno problema. S obzirom da još u onom sistemu sistemu Romi bili diskriminirani, ni danas situacija nije ništa bolja. Ono što smo mi kao predstavnici nevladinog sektora prepoznali kao prioritetne probleme, jesu zapravo sadržaji Akcionih planova: stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvena zaštita i obrazovanje“ – ističe Fafulić.

altNastojanja romskih udruženja da se u saradnji sa loklnim zajednicama riješe gorući problemi, uglavnom nailaze na razumijevanje lokalne vlasti mada ima i primjera, gdje se ne odgovara pravovremeno na pojedine pojave, o kojima je na okruglom stolu govorio Asim Limo, dopredsjednik MZ Stari Grad u Visokom, koji ističe da su se vbiše puta obraćali za pomoć u rješavanju problema rasvjete u naselju Ljetovik, ali bez uspjeha.

Prema Akcionom planu za rješavanje problema Roma, koji je u augustu 2008.g.potpisan u Beogradu, Vijeće ministara BiH obavezalo se na godišnje izdvajanje 3 miliona KM za podršku projektima  iz oblasti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

Prema Fafulićevim riječima, zadatak romskih udruženja i mjesnih zajednica, je da prepoznaju probleme romske populacije i apliciraju aktuelnoj vlasti za finansiranje projekata podrške, za koje će opet Općina moći potraživati sredstava s viših nivoa vlasti.

Proudly powered by WordPress