Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Od danas je Vispak samo po adresi sjedišta firme visočki!

altBili smo u pravu kada su naše nezvanične informacije demantovali iz firme “As – Jelah”, a koje će se kasnije ispostaviti tačnima. Informacije su se odnosile na želju uspješne firme iz Tešnja da kupi većinski paket dionica nekadašnjeg ponosa Visočana u borbi za zaštitu “visočkih” interesa. Govorimo o dionicama Vispaka koji je bio sinonim “visočke mudrosti” u kojima su Visočani pametniji od ostalih i mudrosti u kojoj je nepotizam doveden do savršenstva. Međutim, moderno poslovanje i moderni pristupi ekonomiji ne poznaju minderašku i sijelsku politiku. A da je to istina, potvrđuju raznorazni slučajevi po Visokom u kojima pojedinci, mahom bivši komunistički direktori u svrhu ličnog interesa rasprodaju visočke interese. Krenimo od prodaje dijelova KTK grupaciji Prevent, rasprodaja Zemljoradničke zadruge Kent Elitu, rasprodaja bivše TSH Farme grupaciji “Ovako”, Zanatski Centar Sebilj 2 je na Sudskoj rasprodaji, Vitex je rasturen, Velepromet je rasprodat… Vispak je zadnji u nizu bastiona nakadašnje, sada se ispostavlja lažne “Visočke škole” koja se tobože brinula o interesima Visokog i svih nas koji živimo ovdje. Jedini svijetli primjer koji se uspio oduprijeti kolonizaciji sa strane je IGM Visoko koji se odbranio i od jednog austrijskog velikana koji je pokušao po puno većoj cijeni od nominalne pokupovati dionice ove firme. Ali da ne bi bilo zabune, autor ovog teksta uopše nije protiv ulaska drugih korporacija u Visoko. Naprotiv, to čak smatram poželjnim. Jer zamislite da tako uskogrudno razmišlja neko iz Londona grada u kojem Arapi imaju najmanje 30% svog najdirektnijeg udjela ili recimo da tako razmišlja neko iz New Yorka gdje jevreji kontrolišu većinu poslova. Ali autor teksta ima potrebu da ukaže da su vas lagali zadnjih 15 godina lažnim sijelskim i mahalskim pričama o tome kako je ekonomski pohod drugih firmi na Visoko i “visočke” firme ekvivalentan pohodu četnika 1992 godine. Naravno iza svega se krila pohlepna i lažljiva parola po plaštom koje je njih nekolicina pokrala u ime svih nas sve što je visočko i sad 15 godina kasnije isto to pokradeno rasprodaju za lični interes i interes svojih potomaka.

Ali da se vratimo suštini ove priče. Kako nezvanično saznajemo, a naše “nezvanične” informacije o Vispaku po pravilu su se pokazivale kao istina, danas je “AS – Jelah” otkupio dodatnih 13,4232% dionica Vispaka i tako uz već postojećih 16,2481% postao ubjedljivo najveći vlasnik ove firme. Ispod vrijednosti nominalne, cijene Vispakovih dionica od 10KM, “AS – Jelah” je po cijeni od 7KM (isto kao i nekoliko dana ranije) otkupio kompletan paket dionica od ZIF “MI – Group” d.d Sarajevo od 13,4232% i sada sa paketom ukupne vrijednosti od 29,6713% vlasništva Vispaka vjerovatno u svom pohodu neće stati kako smo i ranije objavili, nego će ići do kraja, a konačni cilj je preuzimanje kompletne firme.

Iako ima i onih koji su nam rekli da ovo i jeste poslovni interes i uspjeh sadašnjeg direktora da prije penzije, koja je izvjesna još ove godine, uvede u Vispak neku jaku firmu i tako sačuva sadašnje stanje i pozicije nekih ljudi u Vispaku, ne trebamo napominjati da “AS- Jelah” ima razrađen sistem nabavke i prodaje, i da će nakon konačnog preuzimanja firme sav suvišni, familijarnim putem zapošljavan kadar, rasputiti istim onim putem kojim su i došli. Interesantno je i da na naš upit firmi “AS – Jelah” o tome da li su zainteresovani za preuzimanje Vispaka dobismo odgovor kaka njihova firma nema te ambicije, a onda samo mjesec nakon toga kupiše većinski paket dionica!? Ali, ko zna – možda je i to jedan od visočkih interesa!? 

Proudly powered by WordPress