Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Adnan Smailbegović: Prevent nije prevario nikoga

altDirektor divizije proizvodnje “Preventa” u BiH Adnan Smailbegović danas je izjavio da ta kompanija nije prevarila
nikoga, a pogotovo državu, kako se to nastoji sugerirati  u nekim medijima vezano za nalaze Finansijske policije Federacije BiH u Volkswagenu Sarajevo gdje je “Prevent” manjinski vlasnik.

Prema nalazima Finansijske policije “Prevent” nije uplatio obvezu od 10,1 milion KM, a traži se uplata tog iznosa i zateznih kamata od 11,6 miliona KM

– Studija razvoja automobilske industrije u FBiH na koju se poziva i Ugovor o privatizaciji Volkswagena Sarajevo predvidjela je proizvodnju 30.000 automobila godišnje, ali, zbog promjene carinske politike u okruženju, ovaj nivo proizvodnje je bio nerentabilan i većinski vlasnik Volkswagen koncern je odlučio promijeniti strategiju poslovanja koju je Prevent morao pratiti.
Dakle, nisu se stekli uvjeti za realizaciju Studije na koju se poziva kupoprodajni ugovor. Finansijska policija je također zanemarila činjenicu da je Prevent manjinski vlasnik Volkswagena iz Vogošće sa 42 posto udjela, a da je većinski vlasnik s 58 posto udjela Volkswagen koncern sa sjedištem u Wolfsburgu. Znači “Prevent” nije prevario nikoga,a pogotovo državu, rekao je Smailbegović danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je istaknuo da je zbog takve carinske politike “Prevent” svoje napore usmjerio na proizvodnju komponenti i rezervnih dijelova te podsjetio da je “Prevent” kao investitor u BiH od 1999. do 2009. uložio 91 milion KM i premašio svoja očekivanja.

Kompanija “Prevent” iz Visokog upošljava više hiljada radnika i predstavlja jednog od najvećih domaćih izvoznika, ali zbog nepovoljnog poslovnog ambijenta i učestalih napada od raznih institucija, po Smailbegovićevim riječima, može biti prisiljena da obustavi investiranje u BiH.

– Nadamo se, a, ujedno pozivamo novu vlast, čije formiranje očekujemo u narednim danima, da rade na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta koji će zadržati postojeće  i privući nove investitore u BiH, istakao je Smailbegović.

(Fena)

Proudly powered by WordPress