Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent obećava:Bolji tretman otpadnih voda i izgradnju spalionice za kruti otpad

altIstičući da je „nažalost“ došlo do pritužbi  lokalne zajednice na neugodne mirise, „kompanija Prevent je pokrenula potrebne mehanizme u cilju rješavanja emisije neugodnih mirisa kao i lošeg kvaliteta otpadnih voda. Uprava Preventa je donijela odluku o rekonstrukciji postrojenja s ciljem eliminacije svih elemenata koji su prouzročili nezadovoljstvo naše lokalne zajednice”. – navodi se u odgovoru koji će vijećnicima Općinskog vijeća biti prezentiran na prvoj sjednici nakon ljetne pauze koja je zakazana za subotu 16.oktobra u 10.00 sati.

Između ostalog u odgovoru se navodi da  je zabilježena kratkotrajna koncentracija štetnih materija ispod maksimalno dozvoljene koncentracije i to na merenjima iz aprila ove godine. „U pojedinim ventilacionim kanalima izmjerena je koncentracija amonijaka od 0,5ppm(0,36 mg/m3)dok prisustvo SO2 i H2S nije zabilježeno.“

Na pitanje vijećnika dr Senada Karavdića : „Da li su identificirani izvori neugodnog mirisa i da li je utvrđen njegov uticaj na kvalitet zraka, kao i štetni uticaji na zdravlje ljudi, te koje se mjere poduzimaju za nejgovo neutralisanje, smanjenje i po mogućnosti potpuno uklanjanje?“- iz Preventa navode da su preduzete  sljedeće aktivnosti:

– od mjeseca marta angažovani su stručnjaci iz Instituta za hidrotehniku pri građevinskom fakultetu u Sarajevu koji vrše stalna ispitivanja

– angažovana je firma specijalizirana za tretman otpadnih voda. (Kako bi se ograničila isparavanja H2S osmišljen je koncept vodene zavjese iznad egalizacionog bazena, muljarnika i fizičko – hemijskog bazena. Na ovaj način ispravanja neugodnog mirisa obarat će se nazad u bazene i dodatno aerirati. Kako bi se pratila isparavanja, bit će postavljeni i senzori).

Između ostalog, iz Preventa najavljuju i uvođenje okolinskih standarda ISO14000, ali i izgradnju spalionice u kojoj bi se tretirao kruti otpad.

„Tretman otpadnih voda „Prevent Leather Sarajevo“ i planirana izgradnja postrojenja za zbrinjavanje krutog otpada će činiti cjelokupan sistem zbrinjavanja našeg otpada koji zahtjeva  ugrađen efikasan sistem upravljanja i usaglašavanja sa zakonskim zahtjevima kao i za otkrivanje negativnih faktora prije nego što dođe do ekscesnih situacija.

Kroz uvođenje okolinskih standarda  „Prevent Leather Sarajevo“ želi da oblikuje svoju okolinsku politiku, definiše operativne ciljeve poslovanja, na način da se uvažavaju zakoni okolinskog upravljanja.“ – navodi se, između ostalog, u odgovoru iz Preventa.

Proudly powered by WordPress