Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Završna faza projekta čišćenja vodotoka rijeka u FBiH – Općini Visoko još 25 000 KM za zbrinjavanje otpada

altPremijer FBiH Mustafa Mujezinović boravio je danas  zvaničnoj posjeti Općini Visoko u okviru koje je razgovarao sa načelnikom općine Munib Alibegovićem i njegovim saradnicima, a iskoristio je priliku i posjetio arheloški lokalitet tunela na Ravnama i razgovarao sa  nezavisnim istraživačem Semirom Osmanagićem.

Zvaničan povod dolasku federalnog premijera i Mujezinovića i direktora Fonda FBIH za zaštitu okoliša Safeta Harbinja, bila je završna faza projekta čišćenja obala vodotoka na području FBiH putem kojeg su za nekoliko općina izdvojena finansijska sredstvaza dodatno zbrinjavanje otpada. Radi se o projektu kroz koji će se očistiti 527 km obala rijeka na području FBiH.

alt„Mi smo ovim malim inicijalnim sredstvima pokušali sanirati  probleme koji su evidentni na području općine Visoko, od kojih je najznačajnije zbrinjavanje otpada. Visoko otvara svoje turističke potencijale i mi tu aktivnost moramo pomiriti sa ekološkim aspektom koji je jedan od najznačajnijih ako želimo da nam turisti dolaze i posjećuju Visoko.„- izjavio ej niovinarima Harbinja.

Uporedo s ovim projektom na federalnom nivou se radi i na izradi Pravilnika kako bi se stvorila zakonska regulativa za prikupljanje i zbrinjavanje otpada.

Prvobitnim ugovorom izdvojena su sredstva od 74 000 KM za Općinu Visoko za čišćenje korita rijeka Bosne i Fojnice, a  novim aneksom ugovora izdvojeno je oko 25 000 KM. Podugovarač  ugovora je JKP Gradska groblja koje će  angažovati dva udruženja Eko Vikink i SRD Visoko za provođenja dijela aktivnosti u čišćenju ovog područja.

Jedna od tema razgovora načelnika Općine Visoko Muniba Alibegovića sa Federalnim premijerom Mujezinovićem i direktorom Fonda Harbinjom bio je i problem deponovanja smeća na deponiju Mošćanica u Zenici, privatizacija KTK Visoko, razvoj turizma i zaštita Starog grada i arheloška istraživanja, te značajne izmjene zakona koji se tiču lokalne zajednice, a donose se na federalnom nivou.

Premijer Mujezinović sa saradnicima obišao je tunel na Ravnama interesujući se za tok radova, zvanično dajući podršku ovom projektu istraživačkih radova.

alt„Sama činjenica da ovdje ljudi dolaze i nas tjera da se pojavimo i podržimo sve ove aktivnosti. Svaki put od gosp Osmanagića saznamo nešto novo i ohrabrujuće. Ovo je velika šansa  ne samo za ovu regiju već i za BiH. Ovdje treba što više dokaza i artefakta koji će pokazati ljudima da je ovo mjesto okupljanja velikog broja turista“ – izjavio je Mujezinović.

Proudly powered by WordPress