Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Današnje odluke Vlade ZDK: O.Š. „Mula Mustafa Bašeskija“ Visoko 50.000KM

altNa danas održanoj sjednici Vlade Ze-do kantona usvojena je i Informacija o konačnoj implementaciji Projekta porodične medicine, preventivno-promotivnog rada i palijativne njege timova porodične medicine, te o sklapanju pojedinačnih ugovora sa timovima porodične medicine na području Kantona. U ovoj Informaciji konstatuje se da je porodična medicina zaživjela u većini općina Ze-do kantona i da je ovaj projekat koji se realizovao u saradnji sa međunarodnim zdravstvenim organizacijama, opravdao uložena sredstva. Porodičnom medicinom trenutno je na Kantonu obuhvaćeno 270.000 stanovnika, koji se liječe u 46 urbanih i 54 ruralne ambulante porodične medicine.

Na današnjoj sjednici članovi Vlade ZDK usvojili su i set odluka koje je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tako je data saglasnost Kantonalnom zavodu za urbanizam i prostorno uređenje za preuzimanje podataka iz Katastra privatnih šumskih zemljišta na području ZDK kojim raspolaže resorno ministarstvo. Proizvođačima maline koji nisu bili obuhvaćeni prvom podjelom, odobreno je 395 KM na ime poticaja, a za osam farmera isplaćene su premije za proizvodnju konzumnih jaja u ukupnom iznosu od 42.080 KM. Izetu Ćoriću iz Zenice odobreno je 1.500 KM za uginuće krave, a 6.800 KM dodijeljeno je poljoprivrednicima i pčelarima za uginuće šest goveda i četiri pčelinja društva  Milivoju Stanimiroviću iz Olova na ime naknade štete na zasadima jabuke i šljive od divljači odobreno je 3.244 KM.

Iz oblasti obrazovanja, Vlada ZDK danas je odobrila uvećanje sredstava u budžetu za Osnovnu školu „Hasan Kikić“ Olovo kojim se uvrštava donacija od 25.000 KM od federalnog resornog ministarstva za uvođenje centralnog grijanja u ovu školu. Po istom osnovu Vlada ZDK je odobrila i uvećanje sredstava u iznosu od 50.000 KM za O.Š. „Mula Mustafa Bašeskija“ Visoko za izradu krova na školskom objektu. Uvećanje sredstava u budžetu odboreno je i za tri projekta NVO Save the Children Norveška koji su impelmentirani u oblasti osnovnog prava na obrazovanje, te obrazovanja za socijalnu koheziju i predškolski odgoj, u ukupnom iznosu od 125.000 KM. BZK-u „Preporod“ Zenica odobreno je 2.000 KM za organizaciju bajramskog malonogometnog turnira, a 3.000 KM Bosanskom narodnom pozorištu za manifestaciju „Noć teatra“.

Iz Fonda za zaštitu čovjekove okoline, danas je Vlada odobrila 5.000 KM Metalurškom institutu „Kemal Kapetanović“ Zenica za kompletiranje opreme za mjerenje zagađenosti zraka te odobrila izmjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području ZDK kojim se uvode pragovi uzbune za zagađivanje zraka sa četiri vrste materija te odredbe o njihovom trajanju.

 

Press služba ZDK

Proudly powered by WordPress