Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Trend rasta broja oboljelih od sezonske gripe u Visokom se nastavlja

altTrend rasta broja oboljelih od gripe nastavlja se i u Visokom, kao i na cijelom području BiH – navodi se  u najnovijem  izvještaju Higijensko-epidemiološke službe JU „Dom zdravlja sa poliklinikom“ Visoko za period od 21.01 – 28.01.2011. g. Samo u posljednjih sedam dana broj oboljelih se povećao za  52 osobe, dok je 109 ukupno registrovanih od početka 2011. g.

Tokom posljednjih sedam dana najviše je oboljelih starosti između 25 i 49 godina – ukupno 35 osoba. Četvero  je djece oboljelo od gripe i to starosti od 0 do 14 godina,  šest osoba starosti od 50 do 64 godina te pet osoba starijih od  65 godina.

Prema podacima  iz ove službe  četiri su osobe upućene na bolničko liječenje zbog teškog stanja uzrokovanog sezonskom gripom. Time se broj teže  oboljelih upućenih u bolnice  popeo na sedam osoba.

U porastu je broj oboljelih od respiratornih bolesti, a njihov broj se povećao za 338 u posljednjih sedam dana, tako da je od početka godine registrovano ukupno 879 oboljelih.

Nema novih zabilježenih slučajeva oboljevanja od atipične pneumonije, a od bolesti sličnih gripi oboljelo je novih 289 osoba čime je njihov broj od početka godine porastao na 1168 osoba.

Do sada nema podataka iz većih kliničkih centara o eventualno oboljelima od virusa H1N1 sa područja općine Visoko.

Proudly powered by WordPress