Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Eko Viking” šest godina pod kirijom bez vlastitih prostorija!?

Snaga nevladinog sektora proteklih dana očitovana je kroz potpisivanje peticije protiv spalionice i kroz angažman visočkih udruženja o ovom pitanju. Na nedavno održanoj press konferenciji koju su upriličili članovi FK “Zanatlija”, a kojoj je prisustvovao i član Udruženja “Eko Viking” Jasmin Ferhatović, saznali smo i da ovo Udruženje, koje postoji već šest godina i koje je po izboru stručne Komisije Visoko.co.ba ove godine na Manifestaciji “Visoki – Visokom” ponijelo “Povelju” kao najaktivniji u nevladinom sektoru za 2010, nemaju vlastite prostorije.

Ustvari, Udruženje ima prostorije, ali su pod kirijom!? Da podsjetimo, ovo je isto ono Udruženje koje na najbrži mogući način reaguje u slučaju saobraćajnih nesreća na području cijele općine Visoko, oni su oni koji rone i po dubinama rijeke Bosne traže nestale, oni su skupina dobrih, plemenitih i veselih ljudi spremnih pomoći u svim situacijama i njihov ovakav status je ništa drugo nego nedostatak sluha nadležnih općinskih organa koji bi se trebali potruditi da Eko Vikinzi dobiju svoje prostorije dostojne njihovog angažmana. Uz Eko Vikinge, tu su i mladi iz Udruženje “Damar Omladine” koji su također pod kirijom, a koji su svojim angažmanom u velikoj mjeri doprinijeli osvještavanju visočkog stanovništva o pitanju spalionice u Visokom.

Ova udruženja su potrebna Visokom i to se vidjelo na ovom posljednjem primjeru. Općina bi se trebala potruditi da oni dobiju adekvatne i besplatne prostorije jer su društveno korisni, za razliku od mnogih čije prostorije ne služe ničemu. Evo i prijedloga, u zgradi nekadašnjeg “Sokola”, današnjeg “Partizana” gdje je Kusturica snimao film “Otac na službenom putu” ima mjesta za sve.

Proudly powered by WordPress