Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čist zrak, duga ljubav

Posljednja sjednica OV Visoko na kojoj se diskutovalo o Preventu i Preventovoj inicijativi za izgradnju Spalionice u Visokom, pokazala je jedno novo lice Općinskog vijeća Visoko. Danas smo konačno kroz vijećnike slušali svoje glasove za govornicom, iste one glasove koje smo im dali na lokalnim izborima. Mi smo vjerovatno medij u Visokom koji je najviše u proteklim godinama kritikovao rad OV i ponašanje vijećnika u njihovim uskostranačkim i sitnomahalskim interesima. Međutim, danas su pokazali da imaju dostojanstvo, ponos i politički dignitet. Pokazali su snagu i jedinstvo kada je u pitanju visočki interes, pa im danas skidamo kapu i čestitamo!

Posebno sam bio ponosan na istup vijećnika Sabahudina Čehajića koji je svojim gardom pokazao nadobudnim predstavnicima Preventa, Ministarstva okoliša te gostima iz struke koji su nas pokušali uvjeriti u ispravnost Preventovog nauma. Vijećnik Čehajić im je jasno rekao da njihovo nadobudno ponašanje Visoko neće više trpiti, jasno im je rekao da nije fino niti kulturno doći u tuđu avliju i ponašati se kabadahijski uz apsolutni nedostatak poštovanja spram lokalne zajednice. Nakon toga su uslijedili istupi Halima Derviševića, Dinke Omanović, Halima Pihljaka i Faruka Salčinovića, koji su također jasno i otresito pokazali ko je zakonodavna vlast i da se ne može ponašati po Visokom kako ko hoće, bez obzira na broj zaposlenih. Namjerno spominjem samo neka imena jer dolaze iz različitih partija, što je pokazatelj da je Visoko danas i politički bilo ujedinjeno, a svi prisutni vijećnici zaslužuju pohvale.

Ne znam koliko ste primjetili, ali u jednom trenutku Faruk Salčinović iz SDP-a je citirao rečenicu predstavnika Preventa Adnana Smailbegovića sa jedne od ranijih javnih rasprava održanih u Općini. Tada je “hiperpametni” Smailbegović, prema riječima nekadašnjeg načelnika Općine Salčinovića, rekao: “U Visokom nema niko pametan da priča o Spalionici.” E, danas je Visoko pokazalo da možda i nema niko pametan prema aršinima Preventa, ali je Visoko pokazalo da se više nadobudni šefčići Preventa i njihovi poslušnici neće moći zajebavati sa Visočanima kao do sada. Počevši od običnih građana, preko zakonodavne do izvršne vlasti. Svaka čast i nevladinom sektoru koji je uradio veliki posao da se opet osjećamo kao ljudi čija riječ i potpis znače nešto. Medijskim reketašima i ulizicama koji su u proteklom vremenu davali ogroman medijski prostor pseudoekološkim emisijama i pričama o tzv. društvenoj odgovornosti neka je na obraz, do nekog novog krstarenja po Jadranu. I jedan savjet, kad već prodajete guzove, nemojte to raditi tako jeftino, jer i na taj način ponižavate Visoko, sramotite nas za male pare. Vrhunac apsurda sam neki dan gledao na budžetskoj TV-Visoko, emisija o ekologiji i zdravom životu, sponzor Prevent!? Zar nije malo neukusno? Možda bi neko za takvu podvalu Visočanima trebao biti kažnjen disciplinskom mjerom od 20% od plate? Ili SDA, SBiH, SDP i SBB na lokalnoj TV imaju svoju nedodirljive kadrove koji nas mogu ismijavati po slobodnom nahođenju i vlastitom talu sa Preventom!?

Protiv Preventa kao privrednog subjekta u ovom gradu nema niko ništa; trebalo bi biti krajnje glup pa razmišljati na taj način. Ali protiv Preventa kao nekontrolisanog zagađivača našeg životnog prostora imamo svašta, nismo još sve ni pokazali, ovo je jedno od ljepših “visočkih proljeća” iako nismo u 1968 -oj. U principu odnos Visokog i Preventa se može svesti na slijedeće:

ČIST ZRAK, DUGA LJUBAV!

Proudly powered by WordPress