Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Štrajk policije u ZDK se nastavlja

Štrajk policije u Zeničko-dobojskom kantonu /ZDK/, započet prošlog petka, bit će nastavljen pri čemu će biti poduzete radikalnije mjere – odlučeno je nakon današnjeg protestnog okupljanja više stotina policijskih službenika ispred sjedišta Vlade ZDK. Predsjednik Sindikata policije ovog kantona Elvedin Mioč potvrdio je da nije postignut dogovor sa  Vladom ZDK, najavljujući da će od ponedjeljka članovi Štrajkačkog odbora stupiti u štrajk glađu, te da će skoro u potpunosti biti obustavljena aktivnost izdavanja ličnih dokumenata.

Na protestnom skupu su ponovljeni zahtjevi čija je suština poboljšanje materijalnog položaja pripadnika policije, kroz donošenje kantonalnog Zakona koji bi bio usaglašen sa prošle godine usvojenim federalnim Zakonom o plaćama i naknadama policijskih službenika.

Premijer ZDK Fikret Plevljak  izjavio je da će se pregovori o zahtjevima Sindikata policije nastaviti, ali da će za donošenje Zakona biti potrebna detaljna analiza o potrebnim sredstvima za njegovu provedbu.

Ministar MUP-a ZDK Rifat Delić  potvrdio je da će, nakon najave radikalnijih mjera štrajka i skoro potpune obustave rada policije, popodne održati sastanak sa policijskim komesarom Fahrudinom Bečirovićem.

Protest policije održan je povodom današnje sjednice Skupštine ZDK, na kojoj je usvojen Prijedlog ovogodišnjeg budžeta u iznosu od 265.500.888 KM.

(RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress