Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko u Evropi – Evropa u Visokom

Ratne 1995. godine dvije selekcije RK ”Bosna“, odnosno škole rukometa „novi val“ iz Visokog  dobili su poziv da učestvuju na tradicionalnom bečkom rukometnom turniru u Austriji.To je bilo prvi put u historiji sporta u Visokom da je ekipa mladih sportista iz našega grada otputovala na jedan međunarodni turnir, koji se održavao van granica naše države, te u svojoj kategoriji  predstavljala svoj grad i svoju državu BiH.

U to vrijeme, zahvaljujući velikom angažmanu Općine Visoko, njenih struktura, privrednih  subjekata  i ogromnom entuzijazmu društvenih i sportskih radnika, ekspedicija rukometaša krenula je tih ratnih majskih dana 1995. godine na svoj prvi bečki turnir. S obzirom da je tada veliki broj saobraćajnica bio blokiran i kontrolisan od raznih regimenti, te da smo napuštali Visoko u trenutku kada je granatirano, putovanje je bilo visokog rizika.

Iako smo došli sa prostora na kojima je bjesnio četvorogodišnji rat, na samom rukometnom polju postignuti su izuzetni rezultati, što je  veoma prijatno iznenadilo organizatore turnira te je odmah uručen poziv za učešće na turniru slijedeće godine. Na  bečki rukometni turnir mladi rukometaši iz Visokog odlazili su i još uspješnije se vraćali sa odličnim rezultatima godinama.

Pored bečkog rukometnog turnira, mladi visočki rukometaši postali su kontinuirano učesnici turnira u Njemačkoj, Danskoj, Norveškoj i Španiji.

Ovakav kvalitetan  način rada u rukometnom klubu i usvojene programske projekcije rada sa mlađim kategorijama rezultirale su time da su rukometaši  Bosne bili stalni pobjednici na državnim prevenstvima u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, a veliki broj mladih rukometaša našeg kluba nastupalo je za reprezentativne selekcije BiH.

Svjedoci smo ovih dana da su i mladi nogometaši NK “Bosna“, nakon 13 godina učešća na turniru u Berlinu, te nakon nekoliko jako dobrih plasmana koje su ostvarili u prethodnim godinama, ove godine uspjeli doći do samoga vrha.

Nakon svih ovih međunarodnih turnira van države BiH na kojima su uspješno učestvovali mladi sportisti iz Visokog, postavlja se jedno logično pitanje:

Da li je došlo vrijeme da se počne ozbiljno razmišljati i planirati kako sva ta iskustva, sa svih međunarodnih turnira gdje je učestvovao veliki broj mladih sportista, društvenih i sportskih radnika, te roditelja mladih sportista iz našeg grada, pokušati primijeniti u organizaciji jednog međunarodnog turnira za mlade sportiste u Visokom?

Evidentno je da postoji kvalitetan, iskusan ljudski potencijal,  visočka gostoljubivost i šarm odavno su poznati van granica države, kao i gastronomska ponuda. Školski prostori, koji su u vrijeme školskih raspusta uglavnom prazni, izvrsno su rješenje za smještaj takmičara i gostiju.

Jedini problem je veliki broj sportskih terena koji se nalaze u prilično lošem, bolje rečeno zapuštenom stanju. Ali i taj je problem rješiv. Trebamo se voditi primjerom gradova u Švedskoj (Partiile kup), Italiji (Teramo) itd., koji tradicionalno organiziraju ovakve turnire svake godine i izuzetno uspješno na završetku turnira finansijski profitiraju. Za vrijeme trajanja turnira, pored sportskih susreta, održavaju se prezentacuje država učesnica, kulturne manifestacije, te posjete historijskim i drugim znamenitostima.

Formirati organizacijski odbor, kvalitetno odrediti planske zadatke, rokove, marketinški i medijski agresivno pristupiti  i otvoriti vrata Visokog mladima Evrope.

Proudly powered by WordPress