Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sjećanje na genocid nad Bošnjacima u selu Kazagići općina Kiseljak

U ranim jutarnjim satima 27. aprila 1993. godine jake postrojbe HVO izvršile su dotad  na ovim prostorima neviđeni artiljerijsko- pješadijski napad na selo Kazagiće, zarobili izvjestan broj civila, kompletno selo spalili, a trojicu civila masakrirali: Brkić Alija, rođen 1921. godine, devetnaestogodišnji Selvedin Džino i šesnaestogodišnji Junuzović Mirzet. Za ovaj zločin još nikad niko nije odgovarao. Nešto kasnije u toku borbi za ovo selo živote su izgubili  Junuzović Abdulah , Kunić Osman i Džino Sulejmen.

Iako se stanovnici ovog pitomog sela nerado sjećaju ovih događaja, a još manje pričaju o onome šta se sve dešavalo, ipak su prvi na prostoru općine Kiseljak pokrenuli obilježavanje ovog datuma s ciljem da se ne zaboravi.

Baš na ovaj datum ( 27.04.) svake godine već tradicionalno uči se Mevlud i sherif  sa zikrom za poginule stanovnike ovog sela, a ove godine su u praksu uvedeni i neki novi  detalji, kao što je čas historije.

Kažu da  skoro da  i nije bilo niti jednog vojno sposobnog stanovnika iz Kazagića a da nije bar jedanput ranjavan u izvršenjima borbenih zadataka širom BiH u sastavu jedinica kojima su se priključili. Također,   danas uočavaju potrebu češćeg podsjećanja  generacijama koje dolaze na ono što se dešavalo jer kako rekoše: “Zločin koji se zaboravi, lahko se može ponoviti!”

U vrlo dobroj organizaciji i režiji časa historije posjetioci su mogli čuti i pohvalne riječi mladih polaznika mektebske nastave koji su govorili o hronologiji dešavanja te, između ostalog, kazaše:

“Kazagićani su uvijek slovili za pozitivan primjer sloge i jedinstva. Po povratku u svoje selo 1995. godine, na zgarišta svojih kuća,  obnoviše sve spaljene kuće i prateće objekte, vjerske objekte (džamija, mekteb, gasulhana), izgradiše spomen-česmu  šehidima, asfaltiraše put kroz selo, bili prvo bošnjačko selo koje je uradilo javnu  rasvjetu, prvi džemat u MZ Kiseljak koji je uveo tradiciju šehidske dove, prvi džemat koji je osnovao pokopno društvo …”

Danas mještani Kazagića nisu zadovoljni što nikad niko od organa vlasti nije pokrenuo pitanje zločina u Kazagićima, ali se nadaju i vjeruju da će i taj dan doći.

Prigodnim vazu-nasihatom u prepunom mektebu prisutnim se obratio hadži hafiz dr. Džemail Ibranovć, imam Šarene džamije u Travniku , rođen  u Kazagićima.

 

Senad Goralija

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress