Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Trodnevno obilježavanje Dana životne sredine

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Štokholmu (1972) posvećene ekološkoj tematici. Svrha obilježavanja  ovog dana je skrenuti pažnju na aktuelne i druge probleme koji su u vezi sa zaštitom prirodnog okoliša, te animirati donosioce političkih odluka i građane kako bi aktivno i odgovorno djelovali na tom polju.

Udruženje za zaštitu rijeka, riječnih slivova i ekstremne sportove “EKO VIKING” Visoko  organizirat će trodnevno obilježavanje 5. juna po slijedećem rasporedu:

03.06.Predavanje na temu zaštite okoline

Gimnazija Visoko, 14h

04.06.Video projekcija kratkih ekoloških filmova na otvorenom

Ul. Alije Izetbegovića (kod Muzeja), 21h

06.06. –  Dijeljenje letaka i cekera (s ciljem smanjenja upotrebe PVC kesa)

Sebilj i Buci, 11h

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana zaštite životne sredine je „Šume: priroda na usluzi“, a s obzirom da je u toku implementacija projekta – kampanje “Vratimo život rijeci Fojnici” kroz koju je predviđeno obilježavanje 5. juna, tema će biti prilagođena zaštiti voda, odnosno rijeka.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe u realizaciji ovih aktivnosti ili da svojim prisustvom uveličaju dane zaštite životne sredine da bismo kroz druženje zajedno učili.

 

 

Proudly powered by WordPress