Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pismo tetki u dijasporu!

Draga moja tetka iz dijaspore,

Ako mi vjeruješ dugo mi je trebalo da se odlučim da ti pišem, jer znam eto da je i vama u dijaspori teško i da jedva sastavljate kraj s krajem!

Nama ti eto nije teško, mi smo navikli da nemamo, pa kad nam otimaju ono na što imamo pravo mi ti se plaho ne bunimo!

Nego neki dan ti ja s jednim mojim Drugom i prijateljem na kafi sjedim u jednom lokalnom kafiću, i raspravljamo o našem Drugu Suljagiću i reisu Mustafi!

I tako zaključismo da je naš Drug upravu i da mu treba veća javna podrška!

Ili bar onakva kakvu ima reis-u-lema Mustafa ef. Cerić.

Tako meni moj drug u tom našem zaključivanju i pametovanju napomenu da je reis naš, kad kažem naš, mislim Visočanin, što bi se u glavnom gradu reklo, Visočak!

E sad k'o je Visočanina zaje*o, ja mislim da se nije rodio taj kojem je to pošlo za rukom, a da Bog da i da će se roditi! Tako ti naš reis, koji je sve samo najmanje naš, ako izuzmemo odakle je, zaprijeti revulucionarno „sarajevskim ljetom“, i mi ti se ono baš uplašismo, jer ipak on je duhovni vođa u ovoj zemlji i on se treba slušati!

Tako nakon te prijetnje, uspaniči se sva javnost! Svaki efendija koji se dokop'o novinara iz Avaza, Preporoda i slično, osu paljbu po Drugu Suljagiću! Čovjek onako sam, ostade bez bilo čije podrške, i odluči da podnese ostavku! I pazi Boga ti, tek kad Drug Suljagić odluči da se povuče, probudi se Drug Zlaja i ostala raja! U međuvremenu ugledni simpatizeri SDP-a su dali ogromnu podršku ministru.
I tako razna prepucavnja, SDP-ovaca i anti-SDP-ovaca, trajala su do subote 21.5. kad u Avazu prvi zamjenik reisa Ismet ef-Spahić, jasno i glasno na hutbi džumma namaza u petak reče, da vlast treba vratiti SDA, gdje je on jedan od osnivača, i da su Bošnjaci dali SDP-u, štap u ruke!

Pazi molim te, štap! E pa ovako, da sam ja SDP-ov član koji ima više od 30 godina, i član  glavnog Odbora SDP-a , ja bih taj pomenuti štap, vrlo rado uzeo, pa bih sve ono koji ruše Ustav, koriste govor mržnje, miješaju državu s vjerom, pa bih ih sve dobro pretukao, ni manje ni više nego pretukao!

Jer eto baš takvi koji govore, o vlasti, a nisu politički, nego vjerski lideri, su po meni veća opasnost od ovih javnih političara i nacionalista!

Sve u svemu na kraju jedne priče o izbacivanu vjeronauke iz prosjeka ocjena, nema ništa, Vlada KS je odgodila tu dopunu bar za ovu školsku godinu, a u ostalim kantonima nije bilo ni govora o tome uopšte, kao ni u RS-u!

I tako na kraju ministar Suljagić se po naredbi stranačkih organa vratio na svoje mjesto, najavio je kako neće odustati! Mada čini mi se da baš takav odnos SDP-a prema ministru, daje snage IVZ-u, da postane ozbiljni politički manipulant! I da sljedeće godine kada se otprilike ponovo bude raspravljalo o ovoj temi, kada bude počela nezvanična izborna kampanja, IVZ će kao što je već počela uperiti sav svoj bijes i nacionalistički pohod. ne na one koji uništavaju BiH kao državu, nego na one koji je nekim normalnim odlukama, evropskim žele izvesti na taj put dugo očekivanih Evropskih integracija!

Tako će se SDP biti na udaru duhovnih vodja, a njihovi politčki suparnici će po džamijskim odborima, i sijelima uglednih vjersih vođa, dobijati maksimalnu podršku! Znajući koliko naš narod, Bošnjaci, prije svega, vjeruju duhovnim vođama, ovakav odnos SDP-a prema ministru drugu Suljagiću nije ništa do vjetar u ledja IVZ-u da postane ozbiljni politički subjekat u BiH!

Naravno moja tetka, znam da je vama tamo ipak teže, čujem neke nove bolesti se javljaju! Znam da ti ne jedes krastavice i paradajiz,gade ti se još iz nanine bašče,  pa zato i znam da se manje čuvaš, svakako nisi odrasla na domaćoj hrani nego na bečkim i drugim šniclama, te na kavijaru i slično! Budi mi živa, zdrava, pokušaj biti i vesela, mada znam da uz svoje probleme kad ti dodam naše narodne jade, nećeš moći da spavaš, ali pokušaj ništa te ne košta!

Puno pozdrava, do sljedećeg pisma!

Proudly powered by WordPress