Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dr. Senad Karavdić kroz poslanička pitanja i diskusije tražio da se više novca vraća u Visoko, da Visočani imaju besplatne preglede u Domu zdravlja i da nam pošalju mjernu jedinicu za čistoću zraka

Nakon što smo implementacijom oktobarskih izbora u Skupštini ZDK dobili dva poslanička mjesta, Meldina Pinjić – SBB, dr. Senad Karavdić – SDA, održano je i sedam sjednica nove Skupštine. Rad iste pratimo u onoj mjeri koliko se tiče naše općine, a na posljednoj održanoj, sedmoj po redu, dr. Karavdić je imao dva poslanička pitanja direktno vezana za problematiku Visokog, a o kojima se razmatralo i na sjednicama OV Visoko. Konkretno dr. Karavdić je kao prvo poslaničko pitanje uputio Sekretarijatu za zakonodavstvo, a ono je glasilo:

Koje su to prema njihovom stajalištu odredbe Zakona o načelima lokalne samouprave FBiH u suprotnosti s Ustavom BiH, i da li se Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi ZDK može uputiti u Skupštinsku proceduru usvajanja i prije ocjene Ustavnosti gore pomenutih odredbi Federalnog zakona BiH.

Drugo pitanje je upućeno Ministarstvu za prostorno uređenje promet i komunikacije i zaštitu okoline:

Da li je napravljen raspored korištenja mobilne mjerne stanice u “ugroženim” općinama za 2011 godinu i da li su poštovani kriteriji ravnomjernog rasporeda po općinama, kako po broju dana, tako i po kalendarskom rasporedu (odnos ljeto/zima).

Suština prvog pitanja je bila u tome da od 2006. godine do danas ovo pitanje nije riješeno, a nadležni izgleda i ne žele da ga rješavaju, jer zakon o lokalnoj samoupravi bi u finansijskom smislu puno više bio od koristi općinama nego kantonu i više novca bi se vraćalo u općine na “štetu” kantona, što bi i Visokom naravno odgovaralo.

Drugo postavljeno pitanje je jasno adresirano, jer dr. Karavdić dolazi iz grada koji je trenutno ubjedljivi broj jedan po smradu i još neobjašnjenim štetnostima smradova koje građani Visokog udišu. Kantonalna mjerna jedinica koliko se sjećamo jednom je bila u Visokom i izmjerila nam vrijednosti čistoće zraka kao da živimo na Alpama. Niko normalan nije povjerovao u istinitost tih mjerenja, a insistiranje dr. Karavdića da svi gradovi, pogotovo pet najugroženijih Visoko, Kakanj, Zenica, Maglaj, Breza imaju jednak tretman i raspoređenost je potpuno razumljiv, jer je mjerna jedinica plaćena budžetskim sredstvima i kao takva češće bi trebala boraviti i u Visokom, a razloga za to ne manjka.

Osim ova dva poslanička pitanja zabilježili smo i još dvije za Visoko interesantne diskusije jednog od dva visočka poslanika u Skupštini ZDK. U tačci broj sedam Dnevnog reda bio je Izvještaj o izvršenju finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje ZDK za 2010 godinu gdje je dr. Karavdić aktivno diskutovao u raspravi, a posebno u tačci 8 – Izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2010. godinu. Konkretno dr. Karavdić je tražio da se prilikom izrade finansijskog plana za naredni period uzme u obzir kadrovska sposobnost i materijalno tehnička opremljenost Doma Zdravlja sa Poliklinikom Visoko, što bi omogućilo građanima Visokog da određene zdravstvene usluge koje se sad plaćaju u Domu zdravlja budu pokrivene sredstvima iz fonda zdravstvenog osiguranja zbog čega Visočani ne bi po svaku cijenu morali ići u Zenicu zbog toga što su te usluge u Zenici besplatne.

Na kraju možda savjet onima iz Visokog koji pripremaju sjednice OV Visoko da se malo više potrude i pokušaju neuskladiti termin održavanja sjednica OV Visoko sa terminima održavanja Kantonalnih Skupština pa čak i Federalne. Moguće da je interesantno i politički mudro da omoguće Amri Babić, Jasmini Zubić, Meldini Ugarak i dr. Senadu Karavdiću da visočke vijećnike informišu šta se to dešava u Federaciji i Kantonu. Možda je to korisno i u interesu svih građana? Ili možda to rade namjerno!?

Proudly powered by WordPress