Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO/VIDEO) Svaka vam čast na svemu što ste uradili za Visoko, ali ovo ne možete raditi i na ovaj način nas trovati, a naš grad činiti najsmrdljivijim dijelom BiH!!!

Nepodnošljive smradove koji dolaze iz postrojenja Preventa, a koje trpimo već punih šest godina i čiji hemijski sastav još uvijek ne znamo, iako na to imamo zakonsko pravo, konačno smo uspjeli locirati i fotografisati, odnosno snimiti tačnu lokaciju gdje Prevent na najgrublji način krši sve moguće ekološke norme i standarde. Svi koji prolaze autoputem kroz Visoko, odnosno oni koji ulaze u Visoko tačno ispod mosta osjete nepodnošljiv smrad koji tjera na povraćanje. Taj smrad se veoma često proširi na cijeli grad i normalne životne aktivnosti čini nepodnošljivim. Danas smo nakon šest godina konačno uspjeli snimiti i uslikati kako to Prevent na direktan način ugrožava životnu sredinu u Visokom. Tačno ispod pomenutog mosta, odmah uz ograde “Vitexa” na teritoriji MZ Topuzovo Polje, imali smo (ne)sreću da se zadesimo u trenutku kada je Prevent ispuštao otpadne vode. Teško je na ovaj način dočarati s kojom količinom smrada smo se suočili.

Vjerovatno se sada neko pita kako nam je trebalo baš šest godina pa da zabilježimo ove snimke? Postoji odgovor i na to pitanje. Naime, betonska cijev koju vidite na fotografijama, donedavno je bila dobro skrivena tako što je nekoliko metara pod uglom od 45 stepeni išla direktno u rijeku Bosnu, zbog toga je bila “nevidljiva” i otpad je ispuštan direktno u dubinu rijeke Bosne. Ali, na nesreću onih koji stvaraju profit nepoštujući Visoko, njegove građane, ekološke standarde i zakone ove zemlje, dio cijevi koji je bio duboku u rijeci odnijela je voda, te tako ogolila lažnu društvenu odgovornost.

Odmah nakon načinjenih snimaka sa lica mjesta potražili smo adekvatne sagovornike za ovu temu, koji su razumljivo željeli ostati anonimni, ali smo saznali da je ovaj poslovni poduhvat urađen 2006. godine. Da ne bi bilo zabune, provjerili smo da odvod otpadnih voda slučajno nije iz dijela  KTK Visoko i saznali da je i KTK ovim putem trovao svojevremeno Visočane i rijeku Bosnu, ali da već dugo oni ne ispuštaju otpadne vode ovim putem jer uopće i ne rade u dijelu krznare koja je i bila zagađivač. Zatim smo provjerili da slučajno nije otpadna smrdljiva voda i mulj iz Vitexa iz tzv. “bojadisaone”. Saznali smo da je i Vitex godinama trovao Visoko i rijeku Bosnu i da je redovno plaćao kazne za to što radi, međutim Vitex nije koristio ovaj odvod, nego je to radio 50 metara uz obalu rijeke gdje postoji druga obimom manja cijev. Bili smo i na tom mjestu, ali tamo nije bilo znakova da je u skorije vrijeme bilo izljevanja otpadnih voda u rijeku, jer propali Vitex također ne radi.

Nekim čudnim spletom okolnosti u dogovoru s MZ Topuzovo Polje neko je dozvolio ove radove, a navodno predsjedniku ove mjesne zajednice je nešto obećano kao protuusluga u vidu društvene odgovornosti. Otpadna voda dolazi iz famoznih bazena u kojima se taloži sav otpad Prevent Leathera, bazena iz kojih svakako dolazi smrad koji stvara neki novi imidž Visokog, i bazena koji su plaćeni 4 miliona eura, a koji ne služe svrsi pa je lakše sve to izbaciti direktno u rijeku. U svoj ovoj našoj ekološkoj nesreći, sreća za Visoko je da postoji firma King d.o.o., koja na najbrži mogući način “muljni kolač” odvozi iz Visokog, jer je pitanje koliko bi se smrad širio u nekoj drugoj varijanti. Druga varijanta koju koristi velika interkontinentalna kompanija su rupe u našim zakonima, te neozbiljna vlast u Visokom koja ne zna i neće da iskoristi sve mogućnosti da natjera bezosjećajne kapitaliste da se ponašaju onako kako su se recimo morali ponašati u Sloveniji poštujući zakone, ekološke norme i standarde.

Nerijetko PR tekstovi iz Preventovih službi, koji kao vitezovi za platu brane ono u što i sami ne vjeruju, počinju ovako:

Kroz politiku društveno odgovornog poslovanja kojom Prevent prvenstveno afirmiše mlade, sport i kulturu, u prvom kvartalu 2011. godine realizovano je niz akcija podrške osnovnim školama i mladim sportistima. …

i završavaju recimo ovako:

Njegujući standarde društvene odgovornosti kao jednog od principa na kojima se temelji poslovanje grupacije, Prevent kontinuirano ulaže u dugoročne projekte afirmisanja mladih i razvoja lokalne zajednice.

A istina je ovo:

{joomplucat:112 limit=20|columns=4}

Proudly powered by WordPress