Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Visokom uskoro besplatna ambulanta opće prakse za radnike Vitexa i KTK i njihove obitelji, ali i sve one koji ne mogu platiti ljekarske preglede

Ambulanta opće prakse namjenjena liječenju radnika TI Vitex i KTK Visoko  i članovima njihovih obitelji, uskoro će biti otvorena u Visokom. Tačna lokacija je prostor TI Vitex u Topuzovom Polju. Ovaj značajan projekat je privatna inicijativa dr. Senaila Sivre, nekadašnjeg ljekara  u Kantonalnoj bolnici Zenica, danas uglednog specijaliste u Amsterdamu (Holandija) koji je do sada realizovao brojne projekte pomoći školama i bolnicama u BiH.

Direktor JKP Gradska groblja u Visokom Asmir Hodžić bio je domaćin Njegovoj ekselenciji holandskom ambasadoru u BiH Svederu van Vorst tot Vorstu i dr. Senailu Sivri, inicijatoru opremanja besplatne ambulante u Visokom.

„Projekat je počeo da se razvija i već smo skupili određenu opremu. Predviđeno je da ambulanta ima veću funkciju nego ordinacija doktora opće prakse. Tu će se moći raditi manji operativni zahvati, ultrazvučna dijagnostika, EKG, laboratorijski nalazi.¨“ – istako je dr. Sivro naglašavajući da će u pripremnoj fazi ova ambulanta opsluživati radnike TI Vitex i KTK Visoko i članove njihovih obitelji, te da će biti proširena  i na one pacijente koji nisu u mogućnosti platiti ljekarske preglede.

„Imamo tehničkih problema, jer prostorije namjenjene za ovu ambulantu još nisu prazne i veći dio instalacija bi već bio gotov, tako da nam sve zavisi od toga kako će sve ovo biti riješeno i na terenu.“ – ističe dr. Sivro.

Ovaj priznati hirurg traumatolog  bolnice u Almereu u Holandiji, vrhunski je strucnjak ali i ‘doktor velikog srca’, koji je u posljednjim godinama pomagao BiH. Konkretni slučajevi su pokloni više desetina računara i računarske opreme za škole “Safvet-beg Bašagić” u Visokom  i “Mula Mustafa Bašeskija” u Donjem Moštru, te edukacija i osiguranje medicinske opreme za KCUS, Državnu bolnicu „Dr. Abdulah Nakaš“, te bolnice u Mostaru, Goraždu i Sanskom Mostu.

Aktuelni ambasador Holandije u BiH Sveder van Vorst tot Vorst, već je boravio u Visokom s dr. Sivro, dajući podršku značajnim ulaganjima u računarsku opremu u dvije škole.

„Mislim da je jako važno da je dr. Sivro počeo ovakav angažman ovdje, u zemlji svog porijekla. Ove su privatne inicijative jako važne za razvoj saradnje dva društva. Ja se nadam da će se Općina Visoko maksimalno potruditi  da ova inicijativa zaista zaživi.“ – istakao je holandski ambasador.

Tokom boravka u Visokom holandski ambasador je posjetio i JKP Gradska groblja u čijim prostorijama su u toku pripreme za ukop žrtava iz Srebrenice.

„Ja sam pod snažnim utiskom priprema koje se ovdje obavljaju. Ja sam izrazio svoje poštovanje za sve  koji će ove godine biti sahranjeni u Potočarima. I sam ću biti prisutan u Potočarima na ukopu 11. jula.“ – istako je Sveder van Vorst tot Vorst, ambasador Holandije u BiH.

Proudly powered by WordPress