Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nastava ubuduće počinje prvog radnog dana u septembru, a uvodi se i proljetni odmor za učenike

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je usvojila  Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovnoj školi i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjoj školi. Predložene izmjene i dopune oba zakona su prethodno usaglašene sa ovlaštenim predstavnicima sindikata i aktivima direktora škola. Novine oba zakona podrazumijevaju da nastava u prvom polugodištu počinje prvog radnog dana u septembru, uvodi se i reguliše proljetni odmor za učenike, potom se redefiniše ocjenjivanje učenika u osnovnoj školi na način da  je u prvom razredu opisno ocjenjivanje, a od drugog razreda brojčano. Precizira se da se na kraju prvog polugodišta u prvom razredu ne utvrđuje opći uspjeh učenika, te da se opći uspjeh učenika svodi na kraju svakog polugodišta počevši od drugog razreda osnovne škole.

Izmjenama zakona se preciziraju uslovi za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno radno vrijeme na poslovima nastavnika i stručnih saradnika, skraćuje se trajanje pripravničkog staža na 9 mjeseci, redefiniše se odredba da vršilac dužnosti direktora škole bude imenovan ne period od 6 mjeseci, a uvodi se i „aktiv direktora“ kao stručno i savjetodavno tijelo za jednu ili više općina.

Skupština ZDK danas je prihvatila i  Prijedlog Autentičnog tumačenja člana 15. stav 1. Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, te Izvještaj o prošlogodišnjem radu Kantonalne direkcije robnih rezervi, da bi potom na zajednički prijedlog klubova poslanika SDP, SDA i Narodne stranke Radom za boljitak sjednica bila prekinuta. Na dnevnom redu su ostali izvještaji o lanjskom poslovanju : Kantonalnog zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti, Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, Kantonalne bolnice Zenica i Kantonalnog zavoda za medicinu rada Zenica, te Informacija o provedbi Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite na području Zeničko-dobojskog kantona i Informacija o nevladinom sektoru na prostoru ovog kantona. Obzirom da je uglavnom riječ o zdravstvenim ustanovama, Skupština ZDK je zaključila da prije razmatranja ovih domokumenta sačekaju zaključke sa nedavno održane tematske sjednice kantonalne Vlade posvećene zdravstvu, što će biti najkasnije za 15 dana, kada će uslijediti i nastavak skupštinskog zasijedanja.

(RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress