Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prebacili smo plan i imam svoju viziju, bez obzira na kritike i priče o smjeni!

Nakon posljednjeg kola i pobjede nad brezanskim Rudarom, nogometaši Bosne su još nekih sedam dana bili na okupu, odigrali dva meča na turniru u B.Mahali i sada su na zasluženom odmoru. Pripreme za proljetni dio sezone, koji će dati i konačni odgovor hoće li se Bosna vratiti u Prvu ligu, trebale bi početi tamo negdje krajem januara. Sada je vrijeme za analizu učinjenog u jesenjem dijelu sezone koji je kada se sve sabere bio vrlo uspješan. Bosna je prva na tabeli (33 boda), sa bodom prednosti ispred jedinog protukandidata Toška. Bosna je primila samo osam golova, najmanje u ligi, a ukupno je u prosjeku postizala skoro dva gola po meču, dok je primala po jedan gol svaku drugu utakmicu u prosjeku. Na svih 15 utakmica su od prve minute igrala samo dva nogometaša Adnan Hodžić i Alem Genjac, dok je najbolji strijelac Ervin Šeta sa osam golova, uglavnom postignutih na početku sezone. To su samo neki od zanimljivijih podataka, a najzanimljiviji je možda onaj koji kaže da su za Bosnu u ovoj polusezoni nastupila čak 24 nogometaša.

Prvo pitanje šefu stručnog štaba Adnanu Fočiću je bilo vezano upravo uz ovaj podatak.

–          Prvo ću reći da smo mi (stručni štab) apsolutno zadovoljni prvim dijelom sezone. Zadovoljni smo brojem osvojenih bodova i naravno činjenicom da smo prvi na tabeli, iako je cilj da na kraju budemo prvi. Bilo je određenih problema još od samog početka, jer nismo odradili pune pripreme, a igrači koje sam imao na raspolaganju su oni koje sam zatekao uz par njih koji su stigli na moj zahtjev. Tu leži i odgovor na pitanje zašto je toliko igrača nastupilo. Morali smo jednostavno rečeno isprobati sve kako bi znali s čime raspolažemo i mislim da smo na dobitku, jer sada imamo širu klupu i igrače koji, pokazalo se, mogu igrati na više pozicija. Neki su ipak podbacili i nisu bili na nivou, neki su odigrali vrlo dobro. Već sada ću reći da će biti promjena po tom pitanju, dakle odlazaka igrača, iako su neki poput Heljdova ili Bajića, već napustili Bosnu. Uskoro će biti objavljena transfer lista na kojoj će za neke biti i iznenađujućih imena nekih iskusnih igrača, ali u ovom trenutku ne želim o imenima. Naravno, bit će tu i pojačanja. Ja sam već izrazio želju za jednim klasičnim napadačem koji bi bio dobar u skok igri, za jednim brzonogim bočnim igračem, te za dva stopera. I tu se već spominju neka imena, a otkrit ću samo da je moja napadačka želja Vedad Džafić, bivši igrač Bosne koji trenutno nema klub.

Bilo je određenih kritika i na vaš rad, a sada kruže glasine da se baš i ne slažete s Upravnim odborom po nekim pitanjima, prije svega oko pojačanja?

–          Dio odgovora za kritike sam već rekao, a neke ću stvari ponoviti i naglasiti. Prvi smo na tabeli sa odličnim preduslovima da tu i ostanemo. Primili smo najmanje golova i osvojili najviše gostujućih bodova. Atmosfera u ekipi je odlična, a o mom radu i odnosu prema klubu i treninzima, najbolje da upitate same igrače. Možda su neki očekivali sve pobjede i da ne primimo niti jedan gol, ali ja nisam očekivao ni blizu tako nešto i s obzirom na sve okolnosti, mislim da smo čak i prebacili plan. Što se eventuelnih neslaganja tiče, mislim da je tu sve jasno. Ja vodim ekipu na terenu i imam viziju naše igre na proljeće, pa sam u skladu s tim izrazio želju za pojačanjima. Ja na kraju krajeva snosim odgovornost i za eventuelni neuspjeh, a ne mogu je snositi ako dobijem igrače po nečijim tuđim željama. Ja nemam ništa protiv niti jednog igrača, samo sam izrazio želju za nekima, a neka dođu svi, niko sretniji od mene.

Na kraju i jedno osjetljivo pitanje, kojem možda i nije vrijeme nakon osvajanja titule jesenjeg prvaka, ali takva su vremena. Da li je moguće da na proljeće ne budete šef Stručnog štaba Bosne?

–          Sve je moguće i ovo je takav posao da nikad ništa nije sigurno. Slažem se da je malo neobično da se smjeni trener nakon osvajanja prvog mjesta, ali sa sigurnošću vam mogu reći da ja od svojih principa i načina rada neću odustati, posebno ne zbog nekih pritisaka sa strane. Bilo je i s tribina raznih povika, ali ja sam ovdje bio i kao igrač i znam da će toga uvijek biti. Mi smo na dobrom putu i toliko sam uvjeren u uspjeh, da ja ustvari već na proljeće imam namjeru stvarati ekipu za Prvu ligu Federacije koju ćemo igrati naredne sezone. A smjena, evo reći ću vam da sam ja jedini čovjek u klubu koji još uvijek nema ni ugovor. Znači nije uopšte teško raskinuti saradnju sa mnom, ali ja bih sam otišao da mislim da je to u ovom momentu ispravno. Ponavljam, imamo sjajnu situaciju, bolju od očekivane i nakon punih zimskih priprema i dolaska pomenutih pojačanja, Bosna će na proljeće biti puno bolja, daleko ispred svih – zaključio je Fočić.

Proudly powered by WordPress