Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Refik Kurgaš: “Dobro je da su političari krenuli da razgovaraju sa privrednicima”

Predstavnici Kluba Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH i ministri Zeničko-dobojskog kantona zvanično posjetili kompaniju Brovis u Visokom. Delegati Kluba Bošnjaka Doma naroda FBiH posjetili su kompaniju Brovis kao jednu od najuspješnijih, ali i onu koja zvaničnim dopisima upućuje najviše prigovora na postojeće zakone.

S tim u vezi, u prostorijama Brovisa, članice Akova grupacije, održan je okrugli sto sa predstavnicima vlasti na temu problema sa kojima se susreću bh. privrednici.

Raspravu je otvorio predsjednik nadzornog odbora peradarskog kompleksa Brovis Refik Kurgaš, koji je jasno iznio probleme sa kojima se menadžment ove kompanije redovito susreće, a koji su, najčešće uzrokovani nepostojanjem zakonskih legislativa. Brovis je najveći proizvođač svježe piletine koja se prodaje pod prepoznatljivim brendom M.I. Ovako.

„Veliki problem je što se zakoni donose bez konsultacija sa ljudima iz struke koji će te zakone morati da poštuju. Tako kreirani zakoni nisu u interesu bh. privrednika. Konkretno, trenutno aktualni zakon o stočarstvu koji u svom nacrtu skoro pa potpuno isključuje pitanje zdravlja životinja, nije dobar prvenstveno za građane BiH, a posljedično i za privrednike. Ima nedostataka i u zakonu o veterinarstvu, a problem sa definiranjem nadležnosti i obaveza pojedinih inspekcijskih službi je goruća problematika. Entitetske razlike također doprinose pogoršanju i krajnje je vrijeme da vlasti urade nešto na izgradnji sistema koji će biti usmjeren ka dobrobiti bh. privrede“ – izložio je Kurgaš.

Prigovora je bilo i na pokušaje Agromediteranskog zavoda čije sjedište je u Mostaru da se nametne kao zakonski obvezujuće tijelo na što je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda izjavio kako je Agromediteranski zavod „rezultat političkog kompromisa“.

Amir Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, održani sastanak smatra veoma korisnim.

„Naš cilj je da razgovaramo sa uspješnim privrednicima koji su se već dokazali u svom poslu kako bismo im pomogli da budu konkurentniji na domaćem tržištu te da povećaju izvoz, jer imamo ogroman disbalans u vanjskoj trgovini. Želimo uvažiti što više sugestija bh. privrednika“ – rekao je Zukić.

Žalbe su upućene i na rad Privredne komore na što je odgovorio Hajrudin Bećirović, predsjednik odbora za privredu u Domu naroda Parlamenta FBiH.
„Svjesni smo nelojalne konkurencije i svih drugih problema sa kojima se susreću naši privrednici. U Federalnoj upravi za inspekcije već je pokrenuto dosta postupaka protiv uposlenih zbog zlouporabe položaja i mi to maksimalno podržavamo, jer smo bili i pokretači tog pitanja“ – rekao je Bećirović.

„Dobro je da su političari krenuli da razgovaraju sa privrednicima, da traže savjet i ne donose odluke iz svojih kabineta. Privrednici to podržavaju i zahvalni su ljudima iz zakonodavne i izvršne vlasti na takvoj odluci te se svi nadamo da će to doprinijeti boljem razvoju bh. privrede u budućnosti“ – za kraj je izjavio domaćin sastanka Refik Kurgaš.

Proudly powered by WordPress