Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Izložba “Veselje u javnom dobru” u Galeriji LIKUM ‘76

altPovodom Dana franjevačke gimnazije u Galeriji LIKUM ‘76 otvorena je izložba radova iz fundusa Galerije Dubrave kod Brčkog. Eksponate u ovoj izložbi skupljao je više od pola stoljeća  Visočanin profesor u kalsičnoj gimnaziji fra Stjepan Pavić. Eksponate za izložbu u Visokom odabrala je Željka Čorak, historičarka umjetnosti – savjetnica  u Institutu za historiju umjetnosti u Zagrebu.

“U fundusu se nalazi više od 800 djela suvremene hrvatske i bh. umjetnosti i prof. Pavić nije se nikad ograđivao ni od koje komponente nacionalne ili vjerske koja je prošla BiH i koja je ovdje ostavila neki svoj trag” obratila se prisutnima u galeriji prof. Čorak ističući da ova izložba bude shvaćena kao ovogodišnji dan posvećen fra Ignaciju Gavranu.

O radu Franjevačke klasične gimnazije  koja u Visokom djeluje od 1900.g. govorio je tajnik ove obrazovne ustanove fra Ivan Nuić. On je kazao kako je Franjevačka gimnazija utemeljena u Fojnici prije 130 godina. Mnogi su franjevci ostavili ne samo godine već i cijeli svoj radni vijek u našoj gimnaziji, a mnogi su Visočani bili trajno vezani za našu ustanovu – izjavio je fra Ivan Nuić.

U povodu Dana škole sutra će u 16.00 sati biti održana sveta misa u crkvi. Sat kasnije bit će otvorena i  izložba  starih fotografija iz kolekcije Gorana Čakića i Zdenka Antovićate  priredba učenika ove škole.

{joomplucat:491 limit=21|columns=4}

Proudly powered by WordPress