Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Privremeni azil za pse lutalice ispred Općine Visoko

altSkupina nezadovoljnih građana Visokog nakon višemjesečnog neuspješnog pokušaja odgovornih iz Općine Visoko da riješe pitanje sve opasnijih pasa, lutalica koji nerijetko napadaju prolaznike, odlučili su stvar uzeti u svoje ruke. Oni su danas krenuli u akciju “zbrinjavanja” pasa lutalica koje dovode na parking Općine Visoko gdje im daju hranu i imaju ih namjeru tu zadržati dok uposlenici Općine nakon praznika ne dođu na posao prvog dana nakon praznika. O razlozima ovakvog iskazivanja građanske neposlušnosti razgovarali smo sa pojedincima koji su došli na ovu ideju.

alt– Ja sam prije nekoliko noći vraćajući se kući iz čista mira bio brutalno napadnut od čopora tih pasa. Spašavajući se pao sam i zadobio teške povrede glave, branio sam se koliko sam mogao, ali to je bilo neuspješno. Sve je završilo u Hitnoj pomoći, a evo i sedan dana nakon napada vidite kako izgledam i koje su posljedice – rekao nam je Ljubiša Cvjetković.

Već duže vrijeme u Visokom se vodi polemika oko rješavanja ovog sada već ozbiljnog problema. Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća također se raspravljalo o ovom problemu i sve je završilo sa tzv. markiranjem opasnih pasa lutalica, ali to očito nije bilo dovoljno. Nakon toga pojavile su se i inicijative i prijedlozi o eventualnom trajnom rješenju, ali sve to za sada je mrtvo slovo na papiru. Sahmedin Kriještarac je imao i konkretan prijedlog još prije godinu dana.

alt– Preko vijećnika Sakiba Mostića iz NSRZ prije godina dana ponudio sam konkretno da se na mojoj privatnoj zemlji u širem rejonu Kralupa napravi tzv. azil za pse lutalice, protiv kojih lično nemam ništa, ali im mjesto zaista nije na gradskim ulicama. Evo već pola godine svaki dan moram voditi dijete u školu i dolaziti po njega jer nakon jednog od napada pasa lutalica dijete više ne smije samostalno ići u školu. Nadao sam se da će neko ozbiljan uzeti u razmatranje moju ponudu, međutim očito je da to nikoga ne zanima. Mislim da bi se u jednom takvom azilu za te pse mogla otvoriti i neka radna mjesta, sve u interesu društvene zajednice, ali koliko ja vidim ovi ljudi iz Općine imaju drugih problema u borbi za vlast na narednim izborima, a to što ne smijemo slobodno hodati gradom to ih i ne zanima.

Kako smo saznali na licu mjesta, inicijatori ove ideje imaju namjeru ispred Općine zadržati ove pse, redovno ih hraniti i čekati da odgovorni  počnu ozbiljno rješavati ovaj problem. Za početak prvog radnog dana nakon praznika, ako ništa drugo, imat će problem sa parkiranjem automobila.

 

{joomplucat:490 limit=20|columns=4}

Proudly powered by WordPress