Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Probudi se, pokreni se – 2012”

altU susret trećoj, već tradicionalnoj izložbi umjetničkih radova pod nazivom “Probudi se, pokreni se – 2012”, koju Udruženje “Damar omladine” ostvaruje u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, za sve zainteresovane članove i simpatizere umjetničke ekspresije bile su upriličene radionice slikarstva i vajarstva.

Prva radionica slikarstva je održana 6.5.2012 u prostorijama Udruženja „Damar omladine“, pod „dirigentskom palicom – olovkom i kistom“ akademskog slikara, g. Ishaka Hajro. Uz ugodnu atmosferu i ugođaj ambijenta improvizovanog ateljea, učesnici su imali priliku zabaviti se, te iskazati svoj umjetnički talent.

Druga radionica je bila u području vajarstva, pod vodstvom akademskog kipara, g. Nedima Đikića. Ova radionica je održana u lapidariju Zavičajnog muzeja, 12.5.2012, te je imala karakter nesvakidašnjeg oblika oslikavanja reljefnih struktura, ponajviše ornamenata i stećaka iz historijske baštine koju Zavičajni muzej njeguje, a što je u skladu sa ovogodišnjom temom ICOM-a pod nazivom : „Muzeji u svijetu promjena“.

Organizovanjem i održavanjem radionica, učesnici su imali priliku osim novih znanja i vještina, proširiti svoje umjetničke vidike, te se prepustiti čarima umjetnosti i izrazažavanju sopstvenih maštovitih ideja, senzacija, inspiracija i iskustava, a sve u cilju stvaranja nove vrijednosti.

Ovim putem se zahvaljujemo direktoru i osoblju Zavičajnog muzeja, te sponzorima projekta, preduzećima Secom i Vispak na ukazanoj podršci i pomoći. Također, napominjemo sve zainteresovane sugrađane (15-30 godina starosti) da je konkurs za dostavu radova (slike, fotografije, instalacije i sl.) otvoren do 15. maja, a da iste mogu donijeti u prostorije Udruženja „Damar omladine“, Ul. dr. Džananovića br. 20.

Svečano otvorenje izložbe je u petak, 18. maja povodom Međunarodnog dana i uoči Evropske noći muzeja, u 23 sata u prostorijama Zavičajnog muzeja.

Proudly powered by WordPress