Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dinka Omanović i Adem Hindija se odrekli mandata vijećnika, Dževad Fejzic i Mirela Mateša ulaze u OV Visoko

altDanas je CIK i zvanično ovjerio mandate budućih načelnika općina/opština u Bosni i Hercegovini. Također su danas predstavnicima općina uručeni mandati za vijećnike u općinskim vijećima. U ime Općine Visoko mandate za 25 novih vijećnika su primili predsjednica OIK-a Zekija Omerbegović i predsjedavajući OV Visoko Dalibor Tomičić. Prilikom dodjele mandata u Sarajevu prvi su svoje mandate preuzeli Dinka Omanović (SDA) i Adem Hindija (SDA), a odmah nakon toga istih se zvanično i odrekli. Ostatak od 23 vijećnika koji su ostvarili mandate glasovima svojih birača uvjerenja će dobiti već sutra, a u naredna tri dana imaju rok da potvrde ili odbiju ulogu vijećnika u naredne četiri godine.OO SDA samim činom odbijanja mandata Dinke Omanović za koju je glasalo 1027 birača i Adema Hindije koji je dobio 787 glasova jasno ukazuje da ova stranka strateški ide ka ostvarenju krajnjeg cilja i pretenzije na mjesto budućeg predsjedavajućeg OV Visoko. Odustajanjem od mandata pomenutih vijećnika u budući saziv analogijom stvari ulaze Dževad Fejzic i Mirela Mateša koja automatski kao vijećnica iz reda ostala dva naroda ulazi u konkurenciju za mjesto predsjedavajućeg, pored već poznatih Dalibora Tomičića i Dejana Šćepanovića koji su svoje mandate ostvarili direktnim ulaskom u buduću zakonodavnu vlast.

Da bi SDA do kraja provela zacrtane ciljeve u namjeri da ima svoje žene na čelu izvršne i zakonodavne vlasti (u što ne treba sumnjati obzirom da sve što su zacrtali do sada su i ostvarili), potreban im je još ozbiljan koalicioni partner, ili neko čije će usluge korisiti samo prilikom izglasavanja novog predsjedavajućeg vijeća. Slijed stvari ukazuje da ćemo sve dileme razriješiti na narednoj sjednici OV Visoko, koja ujedno može biti i svečana ukoliko je SDA obezbijedila većinu. U tom slučaju sasvim je svejedno kada će je Dalibor Tomičić sazvati, a krajnji rok mu je 07.12.2012.godine. OO SDA Visoko je odradio sve potrebne pripremne radnje da stvar privede kraju kako je i zamišljeno, naravno ukoliko ima većinu, a za tu potrebnu većinu ključnu ulogu igra A-SDA u čiju lojalnost ne treba sumnjati.

Sutrašnji dan (srijeda 14.11) će ostati zapisan kao prvi radni dan nove načelnice, vjerovatno će sutra u dogovoru sa Daliborom Tomičićem i Zekijom Omerbegović biti dogovoreni i detalji oko sazivanja zajedničke sjednice OV Visoko kojoj će prisustvovati i stari i novi vijećnici. Na toj sjednici ćemo saznati i da li se još neko odrekao mandata, odnosno da li je nekome zbog sukoba interesa CIK oduzeo mandat što također može biti ključno u izglasavanju novog/nove predsjedavajućeg OV Visoko.

Proudly powered by WordPress