Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Organizovano zbrinjavanje animalnog otpada obezbjeđuje zdravu okolinu i nova radna mjesta

Danas je u sjedištu Kantona održana prezentacija projekta „Zbrinjavanje animalnog otpada u Zeničko-dobojskom kantonu“ koju je uradilo preduzeće „Grizelj“, a na poziv i u organizaciji kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša i Vlade Kantona. S obzirom na činjenicu da je posljednjih godina problem zbrinjavanja animalnog otpada postao od suštinske važnosti prije svega zbog ljudskog zdravlja, a onda i očuvanja okoliša, to je resorno ministarstvo pokrenulo niz aktivnosti da se ovaj problem trajno riješi na području Kantona. Današnja prezentacija pokazala je, kako je u uvodu istakao Tomo Grizelj, da je otpad zaista resurs ne samo u Evropi i svijetu već i na području našeg Kantona gdje se nalaze veći broj postrojenja za preradu mesa. Prema svjetskim standardima, postrojenja za preradu animalnog otpada trebala bi imati svaka firma koja se bavi preradom mesa i mesnih prerađevina,što zasad nije slučaj. Ako se još zna da se u Općini Visoko obavlja 60 odsto klanja odnosno prerade mesa na nivou FBiH, što je 30 odsto na nivou države, te ako se tome pridruže i podaci o klaonicama na drugim općinama našeg Kantona, postaje jasno koliko je ovakvo jedno moderno postrojenje za zbrinjavanje animalnog otpada potrebno.

S druge strane, višegodišnja je praksa, nažalost, da se animalni otpad odlaže na ilegalnim i za to neuslovnim mjestima, pa bi jedini izlaz bio izgradnja Tvornice animalnog otpada, koja bi, za početak imala 30.-tak uposlenih. U ovoj tvornici dobijalo bi se eko đubrivo, zatim eko masti i ulja, te eko hrana – krvno, koštano, mesno i brašno od perja. Uz to, produkte animalnog otpada, kada se rade u postrojenjima pokazanim tokom prezentacije, koristi uveliko i kozmetička industrija i hortikultura. Firma Grizelj patentirala je jedno ovakvo postrojenje koje je usklađeno sa svjetskim normama u ovoj oblasti, a bitno je naglasiti da je proces potpuno automatizovan i ne stvara nikakvu opasnost od zagađenja kako ljudi tako i okoliša. Radi se o potpuno ekološkom procesu, jer se unutar sistema sve što uđe u postrojenje uništava na izuzetno visokim temperaturama. Uz to, postiže se i energetska efikasnost pa se energija nastala ovim procesom također može korisno upotrijebiti u razne svrhe.

Ovakvo postrojenje koje bi profit ostvarivalo na više polja, imalo bi godišnji prihod od preko pet miliona KM iz čega bi se finansirale i plate uposlenih. Da je ovakvo postrojenje u potpunosti naučno zasnovano i sigurno po ljudsku okolinu i zdravlje, pokazuje  podatak da je iza ovog projekta stala i akademska zajednica u BiH koju su na današnjoj prezentaciji predstavljali prof. dr. Vlatko Določek, član ANU-a BiH i prof. dr. Abdulah Gagić, predavač na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Oni su zajedno sa autorima današnje prezentacije odgovarali na pitanja zainteresovanih. Jedno od njih postavila je i ministrica zdravlja ZDK, Senka Balorda, upitavši koliko sterilizacija i autoklaviranje, kao procesi kojima se prerađuje otpad osiguravaju da klice zaraznih bolesti koje obitavaju u posteljicama zaraženih životinja ne pređu niti na radnike u takvom postrojenju, a dalje i na ostale ljude iz okruženja. Prof. Gagić pojasnio je da je ovaj proces u potpunosti siguran jer se sav otpad spaljuje na tako visokim temperaturama da proces ne može preživjeti niti jedna bakterija ili virus. Osim toga, sam sistem je takav da se sve radnje obavljaju automatizirano pa je vrlo mali udio ljudskog faktora u tom procesu. Na kraju rasprave zaključeno je da bi  ovakvo jedno postrojenje za preradu i zbrinjavanje animalnog otpada bilo od velike koristi za Zeničko-dobojski kanton, pa će resorno ministarstvo poduzeti daljnje radnje na finaliziranju aktivnosti koje će trajno riješiti problem odlaganja animalnog otpada.

Proudly powered by WordPress