Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prvi međustranački sastanak

altDanas, u zgradi Općine Visoko, održava se prvi međustranački sastanak, kojem prisustvuju predstavnici svih političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Visoko, odnosno koje su osvojile mandate unutar tog legislativnog tijela. Ovaj sastanak zapravo je uvod u prvu konstituirajuću sjednicu OV Visoko sa obzirom da će se na istom predlagati kandidati za predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg vijeća. Na dnevnom redu sastanka je i raspodjela mjesta u Stalnim radnim tijelima Općinskog vijeća tzv. komisijama, u kojim je svaka partija dobila određen broj članova komisija i predsjednika, uslovljen izbornim rezultatom.

Stranka demokratske akcije kao pobjednik Lokalnih izbora 2012. godine, i kao stranka sa najviše osvojenih vijećničkih mandata, imati će u skladu sa tim rezultatom i najviše mjesta u komsijama ali i najviše predsjednika komisija. U skorije vrijeme pisali smo o tome, i po našim računicama SDA OO Visoko imati će čak 21 mjesto u Stalnim radnim tijelima OV Visoko, od čega čak 4 predsjednika komisija. Kao drugoplasirana stranka po rezultatima Lokalnih izbora 2012. godine SBB Visoko, imati će 9 mjesta u komisijama, od čega 2 mjesta predsjednika. Vodeći se najprostijom matematikom, toliko će imati i Nezavisni klub vijećnika (bivši A-SDA), SDP 7, sa jednim mjestom predsjednika komisije, SBIH 5, BPS 4, i Nezavisna lista za Visoko 3 mjesta u komisijama OV Visoko.

Nakon potpisanog sporazuma, kojim je etablirana većina u OV Visoko, a koju sačinjavaju SDA, Nezavisni klub vijećnika, SBIH i BPS, javnosti je obzanjeno da će njihov prijedlog za predsjedavajuću Općinskog vijeća Visoko biti Mirela Mateša Bukva, a za dopredsjedavajuću Aida Zerdo. Opozicija (u ovom trenutku SBB i SDP, te Adnan Frljak) će najvjerovatnije predložiti i svoje kandidate za predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg i tako će bar formalno biti zadovoljen demokratski bonton, i općinskim vijećnicima ponuđena po dva kandidata za svaku od navedenih pozicija.

Iako “deklarativno” sve zavisi od međustranačkih dogovora, jasno je da onaj koji ima većinu jeste i onaj koji će imati svog dopredsjedavajućeg i predsjedavajućeg vijeća, a to je trenutno Stranka demokratske akcije. Ako pomenuti sastanak iznjedri rješenja i zadovolji apetite svih prisustnih, možemo očekivati prvu konstituirajuću sjednicu OV Visoko u narednih 7 dana, a informacije o sastavu tzv. komisija još večeras.

Proudly powered by WordPress