Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Svjetski dan borbe protiv side: Cilj je nula

altPod motom ‘Cilj je nula’ brojne nevladine organizacije i zdravstvene ustanove širom Republike Srpske i Federacije BiH danas će obilježiti Svjetski dan borbe protiv side.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava svakog 1. decembra širom svijeta. Obilježavanje ovog datuma započelo je 1988. godine.

Danas će biti otvorena 22 centra u BiH za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV i AIDS.

Radi prevencije i smanjenja diskriminacije prema oboljelima Udruženje “Damar omladine” će večeras u klubu “Cosmos”, sa početkom u 21 sat, da izvrši podjelu  info-materijala vezano za datu temu.Osim podjele info materijala, koji će da dijele vršnjački edukatori kao i volonteri našeg udruženja, sa maldima će se pričati o HIV-u I AIDS-u, odnosno općenito o zdravlju.

Ovogodišnji globalni slogan je “Cilj je nula” i to nula smrtnih slučajeva od posljedica AIDS-a, nula novih slučajeva infekcije HIV-om, nula slučajeva diskriminacije.
U BiH od 1986. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om, do novembra 2011. registrovano 196 lica sa HIV-om.

Udruženje “Damar omladine”  već dvije godine uspješno implementira projekat pod nazivom “Maksimiziranje efektivne prevencije HIV-a i njege među populacijom u najvećem riziku u visoko stigmatiziranom I razrušenom društvu”.

S toga, obavezno večeras u Club “Cosmos” po svoju dozu informacija o zdravlju.

Večeras je ujedno I finalna noć  “Muzičke (r) evolucije” , projekta koji je izazvao veliko interesovanje od strane mladih ljudi u našem gradu.

Budite dio tima, pridružite se večeras u 21 sat.

Vaš  “Damar omladine”

Proudly powered by WordPress