Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čestitka načelnice Babić: “Želim nam bolje rezultate vezane za razvoj općine”

alt – Svim stanovnicima općine Visoko upućujem najiskrenije čestitke u povodu nove 2013. godine sa željom da je dočekaju u zdravlju, blagostanju i miru. Koristim priliku da građane, a posebno mlade ljude, zamolim da u ovoj svečarskoj noći poštuju javni red i mir i vode računa o zaštiti imovine i lica. Ove godine, nažalost, nećemo imati organizovan zajednički doček na otvorenom jer za to nismo imali dovoljno finansijskih sredstava. Nadam se da ćemo u budućnosti moći i biti u prilici da organizujemo dočeke na otvorenom u mnogo ljepšem ambijentu nego što smo to imali priliku dosad. Nadam se da će 2013. godina građanima donijeti zdravlje, blagostanje, mir i uspjeh kako na poslovnom tako i na privatnom planu, a svima nama, posebno općini Visoko, mnogo bolje rezultate vezane za razvoj općine, mnogo kvalitetnije programe i, naravno,  više finansijskih sredstava. Sretna vam Nova godina!

Ovim riječima se načelnica naše općine Amra Babić obratila građanima i dala obrazloženje zašto ove godine nije organiziran gradski doček: „Mi smo imali jedan zahtjev od Udruženja studenata i učenika i njihov zahtjev se odnosio na vatromet sa Visočice a koštao bi 6.500 KM, što znači da nije ni bila planirana manifestacija u gradu, a mi nismo mogli odvojiti 6.500 KM za takav događaj.”

Načelnica je ovom prilikom iznijela i nekoliko poslovnih poteza ostvarenih u proteklim danima, a koji građanima Visokog daju nadu da sljedeća godina sa sobom nosi određena poboljšanja:  

 – Kada je riječ o poslovanju Općine, želim reći da sam danas donijela sve potrebne zakonske preduvjete za uspostavljanje jedinstvenog računa trezora, te Općina od 1.1.2013. godine počinje raditi u skladu sa Zakonom o trezoru i u skladu sa Zakonom o budžetima, odnosno preko jedinstvenog računa trezora. U tom kontekstu, građani će biti blagovremeno obaviješteni o načinu uplate javnih prihoda. Mislim da je to već danas urađeno s bankama, poštom, MUP-om i svim institucijama u kojim se vrši plaćanje javnih prihoda.

Također želim reći da su u petak sa računa Općine Visoko izvršena sva sudska izvršenja koja su se nalazila na banci, što znači da u ovom trenutku Općina više nema izvršenja koja prijete blokiranju rada budžeta. Što se tiče obaveza, izmirili smo plaće uposlenim za novembar, izmirili smo grantove prema javnim ustanovama, dio sredstava bit će izmiren i po osnovu naknada za rad u nadzornim i upravnim odborima javnih ustanova, obzirom da je i to obaveza Općine.

U četvrtak smo izvršili povrat poreza na dohodak građanima, dakle svi građani koji su imali pravo na povrat poreza na dohodak su to pravo i ostvarili, i ta sredstva mogu na svojim računima i zateći.

Potpisali smo Ugovor o realizaciji 100.000 KM iz sredstava vodne naknade iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona, sa Ministarstvom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK a tiče se izgradnje prstena u Poslovnoj zoni Ozrakovići.

Načelnica Amra Babić istakla je i da se u Općini radi sve kako bi se u narednoj godini unaprijedio rad svih službi i na taj način olakšala komunikacija i rad sa građanima, kao i da se radi sve na poboljšanju životnog standarda svih građana općine. 

Proudly powered by WordPress