Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Priznata krivica, Petrol vraća na posao jednog od pet nepravedno otpuštenih radnika?

altKako saznajemo počelo se odmotavati klupko u javnoj tajni i noćnoj mori firme Petrol u BiH, tačnije onom dijelu firme koji je vezan za visočku poslovnicu o kojoj smo već ranije pisali u mjesecu aprilu prošle godine. Radi se o 299.000,06KM koje su nestale hudinijevskom metodom. Epilog cijele priče je bio pet otpuštenih Visočana, radnika Petrola, i situacija u kojoj niko nije preuzimao odgovornost za novac koji je selektivno nestajao duži vremenski period u kojem je Petrol uredno finansijski poslovao i pravio završne račune, što daje dodatnu dimenziju priči i otvara mogućnost eventualne umiješanosti više lica u ovu jednu od najvećih prevara u bližoj prošlosti Visokog.

Nezvanično saznajemo da je na nadležnom Sudu došlo do sporazumnog priznanja krivice i da je navodno došlo i do presude, što automatski oslobađa odgovornosti pomenutih pet radnika za koje je i internom istragom utvrđeno da nisu umiješani u cijeli slučaj. Međutim kao ni tada ni danas ovi radnici nisu u stanju tražiti da budu vraćeni na posao zbog famoznog franšiznog poslovanja prema kojem formalno pravno ti radnici nisu ni bili uposlenici Petrola. Dobar je to slovenački poslovni potez da se ograde i oslobode bilo kakve odgovornosti u slučaju ostvarivanja radničkih prava. Također saznajemo da je jedan od oštećenih i nevinih bivših uposlenika pozvan od strane menagmenta Petrola da se vrati na posao, ali je indikativno zašto isto nije napravljeno i sa preostalim bivšim uposlenicima.

Podsjećamo, da ironija bude veća, na dan kada će se “provaliti” cijela priča oko povlačenja Petrolovog novca svi radnici visočke pumpe su putem emaila obavješteni da su nagrađeni sa po 200KM za posebno zalaganje u firmi!? Nemalo zatim su dobili i drugi email u kojem su obaviješteni kako više ne rade na istoj toj pumpi!?

Svi otpušteni radnici su ostali bez posla prošle godine, a prema dokazima, čudne transakcije i tzv. “afera slotovi” trajala je od 2009!?

Sve pomenuto navodilo je na sumnju da je  pune dvije godine neko iz vrha morao biti dio tala od 299.000,06KM. Odnosno, drugo je pitanje glasilo ko je uopće “povlačio” pare!? Neko iz Visokog ili neko iz Sarajeva!? Ili je ipak “genijalnost” jednog od uposlenika bila tako savršena da je pored pet kolega i kompletnog menagmenta firme ipak bio toliko sposoban da ih uzima pune dvije godine, a da to niko nije primijetio!? Inače u sličnim situacijama je veoma jednostavno provaliti lažnjaka i u tome je Petrol bio uspješan u prethodnim slučajevima. Ukoliko neko plaća lažnim karticama ili se bavi bilo kakvom vrstom malverzacije, čim transakcija dođe do banke prevara bude razotkrivena, kao u slučaju sa karticama ranije, jer video nadzor i tok novca nepogrešivo tačno dovode do prevaranta. Ovdje to nije bio slučaj!? I tu počinje sumnja o suštini prevare čiji su kusur pet radnika i njihove porodice.

Suština ovog teksta su ustvari nezaštićeni radnici, njih pet, njihove porodice, odnosno općenito radnici koje poslodavci bjesomučno iskorištajavu i daju im čudne i sumnjive ugovore o radu ili bilo kakve druge ugovore. Ovaj slučaj može biti upozorenje za sve radnike bilo kojih firmi u Visokom da provjere pod kojim uvjetima rade, kako im se ne bi desilo kao radnicima Petrolove benzinske pumpe da se nakon otkaza nemaju kome ni požaliti niti pokušati dokazati svoju nevinost u cijeloj priči zbog nekakvog franšiznog poslovanja.

Proudly powered by WordPress