Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko ustaje!!!

altLokalni tim srednjoškolaca Visoko (ASuBiH) , Omladinska novinska asocijacija (ONAuBiH) i  Udruženje “Damar omladine”  poziva sve zainteresovane građane bez obzira na starosnu dob da uzmu učešće u svjetskoj kampanji  pod nazivom ” 1 MILIJARDA USTAJE PROTIV NASILJA.” U četvrtak 14. februara u 14 sati plesat će cijeli svijet. Slavit ćemo Dan zaljubljenih, ali to nije povod za revolucionarni događaj, kada će u cijelom svijetu, u isto vrijeme plesati milijarda osoba. Uz istu muziku plesat ćemo protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama . “Jedna milijarda ustaje” ili “One Billion rising” je inicijativa pokrenuta od strane globalnog aktivističkog pokreta V day ili V dan, pokreta protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

Najnovija kampanja V-dana je  akcija koja će se održati u cijelom svijetu, ali i u mnogim gradovima u BiH.

Događaj organizira preko 13 000 organizacija širom svijeta, pojedinaca i neformalnih grupa. Ljudi koji se ne mogu priključiti, plesat će u svojim uredima, na radnim mjestima, domovima i slati fotografije u znak podrške protestu.

Zanimljiv detalj je da su se ovoj akciji priključile mnoge poznate ličnosti, kao što su Dalai Lama, Yoko Ono, Carrie Washington, Charlize Theron, Robert Redford, a plesat će i cijeli britanski parlament u znak protesta protiv nasilja.

Objavljena je i pjesma za ovu akciju, naziv joj je “Break the chain”, a izvodi je  Tena Clark

Nasilje je širok društveni problem o kojem se šuti. Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima i obuhvata narušavanje raznih društvenih, građanskih, političkih, ekonomskih i kulturnih prava žena.

Kampanja Jedna milijarda ustaje je počela kao poziv na akciju baziranu na strašnoj statistici da će 1 od 3 žene biti silovana ili zlostavljana u toku svog života. BiH je dio te statistike. Događaj kao što je ovaj je način da se skrene pažnja na ovaj gorući problem, te da svijetu pokaže zajedničku snagu, brojnost i solidarnost.

Boje ovog događaja su crvena, roza i crna, te će promotivni materijali biti u ovim bojama. Organizatori su željeli da se ova akcija napravi tako da za nju ne treba mnogo novca, već mnogo dobre energije i motivacije, te je cilj dobro se zabaviti, a u isto vrijeme razmisliti o dešavanjima oko nas.

Pridružite nam se već na prvoj probi sada u nedjelju u 14 sati u sali “Partizan”.

Više detalja  ćete moći pronaći na našoj FB stranici

Proudly powered by WordPress