Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Svečanost povodom primopredaje dužnosti

altPovodom primopredaje dužnosti direktora Medrese „Osman-ef. Redžović”, Čajangrad – Visoko, i ispraćaja u penziju dosadašnjeg direktora profesora Džemala Salihspahića, te primopredaji dužnosti između njega i profesora Dženana Handžića, novoizabranog direktora ove škole, danas je u amfiteatru Medrese upriličena svčanost kojoj su prisustvovale brojne ugledne zvanice i zvaničnici, kao i veliki broj prijatelja ove školske ustanove.

–   Okupili smo se danas da bismo iskazali poštovanje prema dosadašnjem direktoru ove škole i svemu što je učinio, i kako bih pred ovim uvaženim skupom dao obećanje da ću dužnost direktora Medrese, koja mi je povjerena voljom naše Islamske zajednice, obavljati odgovorno i savjesno. Atmosfera u kojoj sve ovo dočekujemo pokazuje da ovo nije obična škola. Medresa na čije čelo danas zvanično stajem nije ni slična školi u koju sam se upisao 1992. Ovdje sam proveo skoropolovinu svog ukupnog života. Medresa je moj druga kuća. Rastao sam u njoj i ona je rasla uz mene. Rastući smo srasli i nastavili sazrijevati skupa. Zato sam, iako svjetan velike odgovornosti koju dana sprihvatam, sretan i ponosan što mi je ukazano povjerenje i pružena prilika da se nastavim brinuti o njoj. Molim Allaha, dž.š, da mi u tome pomogne – rekao je u svom svečanom govoru novi direktor Medrese „Osman ef. Redžović”  Dženan Handžić.

Dosadašnji direktor Džemal Salisihspahić u oproštajnom govoru zahvalio se na dosadašnjoj pomoći i podršci svima koji su tu uvijek bili za njega i Mederesu koju je tako uspješno vodio sve ove godine. Također nije krio zadovoljstvo činjenicom da na njegovo mjesto dolazi njegov učenik i pomoćnik Dženan Handžić, a prisutne učenike veoma je obradovala vijest da će profesor Salihspahić nastaviti predavati u Medresi.

Svečanosti je također prisustvovao i premijer Zeničko-dobojskog kantona koji je u svom obraćanju rekao:”Poštovani profesore Salihspahiću, hvala Vam u ime naše djece, u ime naše mladosti, u ime ove dobrote za sve što ste učinili za, evo skoro, dvadest generacija mladih ljudi. Poštovani profesore Handžiću, dužnost koju preuzimate podignuta je na jako visok nivo, a taj nivo podigao je profesor Salihspahić. Želim ti da ta činjenica ne bude izvor tvoga straha, već izvor tvog motiva da nastaviš dalje ovo dobro i plemenito djelo. Dragi učenivi, ova dobra djela koja za vas čine vaši roditelji i nastavnici najbolje ćete primiti i najbolje na njima biti zahvalni svojim dobrim učenjem.”

Bila je ovo prilika i za premijerno prikazivanje kratkog dokumentarnog filma „Priča o Medresi” u kojem je prikazan razvoj škole u dvadeset godina njenog postojanja.

Prisutnima se također obratio i reisu-l-uleme Husein efendija Kavazović rekavši:”Uvijek kada govorimo o ljudima, govorimo o njihovim djelima, o onome što su oni iza sebe ostavili, o onome po čemu ih pamtimo, a naš Džemal Salihspahić je iza sebe ostavio veliko djelo. Medresa nije samo njegovo djelo, ali njegova vizija sigurno jeste.”

Na kraju svečanosti razmijenjeni su pokloni, ali najznačajniji su svakako pokloni koji su razmijenili stari i novi direktor pokazavši time da se primporedaja dužnosti može obaviti na prijateljskoj osnovi. 

{joomplucat:826 limit=40|columns=4}

{joomplucat:827 limit=40|columns=4}

Proudly powered by WordPress