Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otkazi, otpad, spalionica, Boxmark, politička obećanja politički nedoraslih industrijalaca …

altTema svih tema ovih dana u Visokom su otpuštanja radnika u Preventu, kako u pogonima u Goruši, tako i u Topuzovom Polju. Pojavile su se raznorazne verzije razloga otpuštanja radnika, što je ustvari Preventova praksa od samog dolaska u Visoko, s tim što nikad nije bilo baš u ovom broju. Prevent je prema potrebama i narudžbama kupaca upošljavao, odnosno otpuštao radnike, a onda ih ponovno zvao ako bi bilo potrebe i sve tako u krug. Već duže vrijeme iz Preventa dolazi jedna vrsta poziva u pomoć od strane Općine, Kantona, države, a sve vezano za pitanje tretmana otpada kojeg ova kompanija proizvodi svakodnevno u tonama. Sad nakon što su se desila otpuštanja pojedinci potpuno pogrešno tumače da je razlog otpuštanja ustvari nemogućnost rješavanja otpada usljed čega se smanjuje proizvodnja. To naravno nije tačno, razlozi su potpuno druge prirode i imaju veze sa velikim svjetskim igračima na velikom tržištu autoindustrije i nemaju nikakve veze s otpadom. A kada smo već kod otpada, za odgovor na pitanje zašto se on trenutno ne odvozi kako bi trebalo, treba potražiti na adresi onih koji su svojim neznanjem doveli menadžment Preventa u situaciju da im povjeruju i svojom lošom procjenom dovedu kompaniju pred veliki ispit. Uostalom odlično plaćene državne službenike i namještenike uposlene u Općini Visoko sa platama preko 1.000 KM, a koju dobijaju između ostalog i od Preventovog poreza i poreza onoga ko odvozi i deponuje otpad, uopšte ne zanima, a i zašto bi sudbina otpuštenih radnika, sudbina Preventa u odnosu na konkurenciju kao i sudbina tog otpada. Njihova plata je redovna, topli obrok, regres, politička podobnost, godišnji odmor, bolovanje kad treba i još ako se može nešto hajrovat preko javnih preduzeća i kooperanata te pokojeg tendera… šta njih briga za otpuštene radnike!

Menadžment Preventa ne krije više da nema rješenje po pitanju odvoza otpada i to jasno iskazuje u svojim saopćenjima za javnost. Ustvari, rješenje postoji, isto je kao i prije nego su u cijelu priču svoje prste umiješali ljudi iz političkog života koji sa autoindustrijom i Preventovim otpadom imaju veze onoliko koliko sebe vide u talu i talu kooperantskih firmi. Loša procjena menadžmenta nije ugrozila otpuštene ljude iz Goruše i Topuzovog Polja, ta procjena je ugrozila egzistenciju onih koji su je donijeli. Dosadašnja kalkulacija prema kojoj je odvoz otpada iz Visokog skup, pokazala se puno skupljom i sa trajnim posljedicama. Priča da je razlog otpuštanja to što Visoko ne dozvoljava spalionicu ne stoji, i dalje većina Visočana koji ne ovise materijalno o Preventu misli da je spalionica loše i pogubno rješenje za Visoko. I dalje Visočani između vlastitog zdravlja i profita kapitaliste biraju ovo prvo. Suština otpuštanja radnika je u kretanjima koja nisu u zoni odgovornosti ovih koji se pitaju u Visokom, otpuštanja su se desila i u Travniku, Zenici, Goraždu. Borba u autoindustriji je nemilosrdna, Prevent ima ozbiljnog konkurenta u Boxmark-u koji sve više “napada” bh. tržište iz istih razloga kao što je to uradio i Prevent prije 10 godina. Računica je čista i jasna. Radnik u proizvodnji autopresvlaka u EU košta cca 2.000 eura, radnik u BiH košta cca 400 eura, tona otpada u EU uz gomilu raznorazne papirologije za deponovanje iznosi 500 eura, tona istog tog otpada u BiH iznosi 25 eura. U EU se može raditi 8 sati, ne vikendom i ne praznicima, takvi zakoni u BiH postoje sli to niko ne poštuje. Ugovori o radu sa radnicima u EU štite prava radnika suprotno ugovorima koji u BiH nakon otpuštanja radnika ne garantuju nikakva prava.

Situacija je loša, kompanija koja zapošljava najviše Visočana je u krizi, otpušta radnike, ima nagomilan otpad, neozbiljna obećanja političkih diletanata koji se igraju Bogova po Visokom i obećavaju neozbiljna i neizvodiva rješenja. Uz sve to i dalje smrdi, i dalje postoji problem sa tretmanom otpadnih voda, a otpušteni radnici Boga mole da ih ponovo pozovu na posao do slijedeće rate za kredit.

Sada treba da odgovara onaj ko je Preventu obećao da će naći mjesto za odlaganje otpada, ako je to jedini problem.

Proudly powered by WordPress