Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ambasador Republike Češke i potpredsjednik RS-a posjetili Zenicu

Ambasador Republike Češke u BiH Tomaš Sunjog (Tomáš Szunyog) i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović posjetili su danas Zenicu, gdje su se susreli s premijerom ZDK-a Fikretom Plevljakom i članovima kantonalne vlade. Razgovaralo se o mogućnostima uspostave kulturne i privredne saradnje između ZDK i jedne od regija Republike Češke. 

Ambasador Sunjog istakao je da Češka ima izraženu tradiciju u oblastima metalurgije, rudarstva, mašinstva, što bi predstavljalo polaznu osnovu za povezivanje nekih od regija sa ZDK, koji posjeduje slične privredne potencijale.

-Mislim da ZDK može i da koristi iskustva Češke, kada je u pitanju integracija u EU i iskorištavanje evropskih fondova, s obzirom da je naša zemlja bila relativno uspješna u ovom segmentu i povlačimo velika sredstva za određene reforme, ulaganja u infrastrukturu, razvoj poljoprivrede i tako dalje – istakao je češki ambasador.

Republika Češka po osnovu programa bilateralne saradnje na godišnjem nivou u BiH ulaže oko 3 miliona maraka, a neki od projekata se realizuju i u ZDK. Najznačajniji su izrada kotlovnice na bio masu u Nemili kod Zenice, te program neškodljivog uklanjanja otpada koji zajednički realizuju općine Doboj i Maglaj.

Nakon sastanka u sjedištu Vlade ZDK, ambasador Sunjog i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, u pratnji premijera Fikreta Plevljaka, posjetili su i Čimburijadu, što je kako su istakli bio i povod njihovog gostovanja u Zenici.

-Čuo sam dosta lijepih stvari o ovoj manifestaciji i želio sam se lično uvjeriti da li Čimburijada zaista može da se uvrsti na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine – kazao je češki ambasador u BiH. 

Proudly powered by WordPress